Fabricile de textile preferate de gigantul H&M. Trei dintre companiile care le deţin sunt din România

Trei mari producători de articole vestimentare din România sunt pe lista furnizorilor preferaţi ai retailerului de fashion suedez H&M. Aceştia operează sau lucrează cu mai multe fabrici din ţara noastră.
Alina Stanciu - lun, 13 apr. 2015, 21:01
Fabricile de textile preferate de gigantul H&M. Trei dintre companiile care le deţin sunt din România

Aproximativ 98,5% dintre hainele comercializate de către retailerul de fashion suedez H&M în toată lumea sunt produse în fabrici operate de diverşi furnizori din toată lumea cu care lanţul de magazine are contracte. Poate fi vorba despre unităţi de producţie unde hainele sunt croite şi cusute sau unităţi cu dotări speciale unde se fac doar anumite părţi din haine, precum broderiile şi care pot fi în relaţie directă cu H&M sau subcontractate de către furnizorii companiei suedeze. Pentru toţi aceştia retailerul are şi o categorisire, pornind de la platinum (parteneri strategici), la gold (furnizori preferaţi) şi până la silver (cu care au contracte pe perioade de câte 1 an, de mai mult timp) sau „others” cu care lucrează de mai puţin de un an. În România, H&M are trei astfel de „‘furnizori preferaţi” care beneficiază de un statut privilegiat. „Aceştia beneficiază de un parteneriat pe termen lung cu H&M şi de beneficii precum posibilitatea de a planifica producţia pe o perioadă de 5 ani. Doar furnizorii cu cele mai bune performanţe în toate domeniile, incluzând sustenabilitatea, pot deveni parteneri strategici ai H&M”, informează H&M. Aceştia realizează 60% din producţia necesară H&M.

Cine sunt românii preferaţi de H&M

Potrivit unei liste oficiale a H&M, retailerul colaborează în România cu 11 furnizori dintre care trei au statutul de furnizori preferaţi (gold). Este vorba despre Artifex, Time International Trading şi  Pandora Prod.  

Conform datelor Ministerului de Finanţe aferente anului 2013, cea mai mare companie din industria textilă care produce pentru H&M, după cifra de afaceri, este Pandora Prod, care are două fabrici de producţie la Focşani şi Tecuci, ambele lucrând pentru gigantul suedez. Compania cu o istorie de aproximativ 20 de ani este deţinută de familia Simiz, una dintre cele mai prospere din judeţul Vrancea şi a raportat în 2013 afaceri de 128,8 milioane de lei.

Artifex Focşani, parte din grupul cu capital româno -suedez Sorste, a raportat în 2013 afaceri de 118,4 milioane de lei. Artifex SRL  este legată de numele unui fost ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL, Sorina Plăcintă. Firma de produse textile Artifex este controlată de compania elvețiană Akris, care deține 99% dintre acțiuni, în timp ce Sorste SA are ca acţionar, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe Bucuraş (Plăcintă) Sorina Luminiţa cu 99,89% dintre acţiuni.

Time International Trading, firma unei familii de britanici rămaşi de două generaţii în România, în judeţul Teleorman, este al treilea cel mai mare furnizor H&M în funcţie de cifra de afaceri. Englezul Christopher Raymond Long a venit în Alexandria în 1996, la firma tatălui său şi de atunci a dezvoltat, pas cu pas compania. Time International este unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, cu peste 1200 de salariaţi anul trecut, şi a raportat în 2013  o cifră de afaceri de 89,1 milioane de lei.

H&M operează pe plan local o reţea de 38 de magazine şi a raportat pentru primul trimestru al anului fiscal 2015, vânzări de 384 de milioane de coroane suedeze (41,2 milioane de euro) de la 248 de milioane de coroane (26,6 milioane de euro) în acelaşi interval al anului trecut.

În lei, H&M România a raportat o creştere de 45% a veniturilor din vânzări în perioada decembrie 2014-februarie 2015, se arată într-un raport al companiei.

Grupul H&M a fost fondat în Suedia în 1947 şi este listat la NASDAQ OMX Stockholm. La sfârşitul lunii februarie, H&M avea 3.551 magazine pe circa 50 de pieţe, inclusiv unităţi deschise în sistem de franciză.

Te-ar mai putea interesa și
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial estonian
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial ...
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir Putin, ci să meargă în Ucraina şi să o ajute să câştige războiul......
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Aproximativ 3.000 de angajaţi din 60 de întreprinderi urmează să participe - începând din iunie - la un test la scară ...
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 203 noi cazuri de Covid-19, un deces şi 75 de oameni sunt internaţi la ATI.
Forţele ruse au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi pentru cadavre (responsabil ucrainean)
Forţele ruse au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi pentru cadavre (responsabil ucrainean)
Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, ...