Fabricile din România ale ruşilor de la Mechel ar putea fi cumpărate de italieni

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a declarat, luni, că o firmă din Italia şi-a exprimat intenţia de cumpărare a Grupului Mechel România, cu menţinerea profilului de activitate pentru cele cinci combinate care vor fi scoase la vânzare, scrie MEDIAFAX.
Economica.net - lun, 01 oct. 2012, 08:42
Fabricile din România ale ruşilor de la Mechel ar putea fi cumpărate de italieni

Liviu Pop a declarat, luni, la finalul unei întâlniri la Prefectura Cluj cu prefectul Ioan Vuşcan, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentantul rus al Grupului Mechel România a rezultat că din vânzarea celor cinci combinate din România se doreşte obţinerea a 150 de milioane de dolari.

„Grupul Mechel vrea să vândă cele cinci combinate din România cu 150 de milioane de dolari. Vânzarea care se va face va duce la continuarea activităţii, ei nu doresc să închidă cele cinci combinate din România. Din datele pe care le am, deja există o intenţie de cumpărare din partea unei firme din Italia care ar vrea să cumpere Grupul Mechel din România, dar sunt discuţii preliminare. Urmează ca ei să vină cu precizări din acest punct de vedere. Din discuţiile cu reprezentantul rus al Grupului Mechel România, vânzarea se face în direcţia menţinerii activităţii şi a profilului fără schimbare de destinaţie”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, o primă întâlnire între Grupul Mechel România şi firma din Italia va avea loc în cursul săptămânii viitoare.

În ceea ce priveşte combinatul Mechel Câmpia Turzii, Pop a spus că acesta va intra în conservare şi nu se va tăia niciun utilaj pentru a-l duce la fier vechi.

„Ruşii doresc conservarea tuturor activelor de acolo, în aşa fel încât în momentul în care se face vânzarea viitorul proprietar să decidă dacă vrea să continue activitatea cu utilajele de acolo sau nu”, a afirmat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Prefectul Ioan Vuşcan a declarat, la rândul său, că la sfârşitul lunii octombrie va efectua o deplasare în China pentru a discuta o posibilă investiţie la Câmpia Turzii, într-o fabrică de tractoare.

Grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină potrivit Kommersant.ru 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Grupul vrea 46 milioane dolari pentru Mechel Târgovişte, 33 milioane de dolari pentru Mechel Câmpia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Brăila, respectiv 39 milioane dolari pentru Ductil Steel.

Mechel a scos la vânzare numeroase active pentru a-şi reduce datoriile şi a finanţa un proiect minier, printre acestea numărându-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordonează activităţile grupului în România.

Grupul este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel a redus în ultima perioadă producţia şi forţa de muncă la Câmpia Turzii, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului. Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în cursul lunii septembrie.

Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Premierul Victor Ponta i-a cerut în urmă cu două săptămâni ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, la jumătatea lunii septembrie, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...