Facebook şi Microsoft au dezvăluit numărul utilizatorilor ale căror date au ajuns la Guvernul SUA

Economica.net
15 06. 2013
personal-data_35633700

Compania Facebook a primit între 9.000 şi 10.000 de solicitări privind date despre utilizatori de la diferite entităţi guvernamentale din SUA în a doua jumătate a anului 2012, implicând între 18.000 şi 19.000 de conturi, a anunţat vineri, într-o postare pe blog, cea mai mare reţea de socializare din lume, potrivit Reuters.

Şi compania Microsoft a anunţat vineri că, în ultimele şase luni din 2012, a primit între 6.000 şi 7.000 de mandate penale şi de securitate, citaţii şi ordine din partea unor entităţi guvernamentale locale, regionale şi federale, care au afectat între 31.000 şi 32.000 de conturi de utilizatori.

Două surse familiare cu discuţiile au declarat pentru Reuters că mai multe companii de internet au ajuns la o înţelegere cu guvernul american de a face publice informaţii limitate despre numărul de solicitări de supraveghere pe care le-au primit. Facebook a precizat că a făcut publice informaţiile pe baza acestui acordul convenit cu autorităţile americane responsabile cu securitatea naţională.

Înţelegerea evidenţiază presiunea asupra guvernului şi companiilor americane de internet în urma scurgerilor de săptămâna trecută din presă privind un controversat program al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA de monitorizare a străinilor. Dezvăluirea programului a stârnit îngrijorări în legătură cu scopul şi amploarea activităţilor de colectare de informaţii.

Şi alte companii de internet ar urma să facă publice cifre privind solicitările guvernului, fără a menţiona câte au provenit de la Agenţia Naţională de Securitate, au spus sursele citate.

Google, Facebook şi Microsoft au cerut public guvernului american să le permită să dezvăluie numărul solicitărilor de supraveghere pe care le-au primit, inclusiv cererile confidenţiale făcute pe baza Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA).