Facilitarea vizelor de Turkmenistan pentru oamenii de afaceri, discutată de Băsescu cu Berdâmuhamedo

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a discutat cu preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov despre facilitarea vizelor de intrare în Turkmenistan a oamenilor de afaceri români, adăugând că firmele româneşti ar putea deschide filiale în această ţară din Asia Centrală.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 20:03
Facilitarea vizelor de Turkmenistan pentru oamenii de afaceri, discutată de Băsescu cu Berdâmuhamedo

„Am discutat despre posibilităţile de facilitare a obţinerii vizelor de intrare a agenţilor economici români care călătoresc în Turkmenistan în scop de afaceri. Am convenit că acest subiect poate fi discutat cu ocazia consultărilor pe linie consulară prevăzute de Planul de acţiune pe linie MAE în perioada 2013 – 2014”, a declarat Băsescu.

De asemenea, el a arătat că firmele româneşti au o tradiţie a prezenţei în Turkmenistan care ar putea fi redimensionată prin deschiderea de fililale în această ţară, pentru care România poate fi o poartă de acces pe piaţa UE.

„Companiile româneşti au o prezenţă istorică în Turkmenistan, au o memorie recentă a deschiderii economice către piaţa globală şi pot acţiona şi ca poartă a deschiderii economiei turkmene către Europa. Un prim pas în acest sens poate fi făcut prin deschiderea de reprezentanţe şi filiale ale companiilor româneşti în Turkmenistan”, a menţionat şeful statului.

Totodată, el a ţinut să îi mulţumească preşedintelui Berdâmuhamedov pentru sprijinul oferit firmelor româneşti. „Încurajez în egală măsură prezenţa companiilor turkmene în România”, a adăugat Băsescu, cei doi oficiali arătând că schimburile comerciale şi economice nu se ridică în prezent la nivelul strâns al dialogului politic bilaterale.

Potrivit lui Băsescu, prin dialogul susţinut la nivel înalt cu ţări ca Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan, s-a realizat o „deschidere politică” pe care firmele româneşti ar putea să o valorifice.

Preşedintele Băsescu a declarat, la întrevederea cu preşedintele Gurbangulî Berdâmuhamedov, şi că firmele româneşti Romelectro şi SIVECO sunt interesate să intre pe piaţa din Turkmenistan în domeniile construcţiilor energetice şi IT.

Şeful statului a afirmat că pe lângă Romelectro şi SIVECO mai sunt şi alte firme româneşti interesate să obţină contracte în Turkmenistan pentru furnizare şi mentenanţă de utilaj petrolier şi de extracţie a gazelor naturale, precum şi în privinţa securizării frontierei sudice cu Afganistanul a acestei ţări, după retragerea misiunii ISAF în 2014.

De asemenea, preşedintele turkmen a arătat că între cele două ţări este „o relaţie strategică”, iar intensitatea acesteia trebuie să se vadă şi în schimburile comerciale şi economice care nu sunt mulţumitoare, menţionând în acest context importanţa Comisiei mixte interguvernamentale.

„Există multe cercuri de afaceri din România care vor să vină să colaboreze în Turkmenistan”, a arătat Berdâmuhamedov, el arătând că operatorii români din turism şi construcţii ar putea să coopereze la dezvoltarea industriei turistice din această ţară, prin participarea la finalizarea lucrărilor din staţiunea Avaza de la Marea Caspică.

Firma Romelectro este înscrisă la o licitaţie pentru un contract în valoare de peste 1 miliard de euro în vederea realizării liniei de înaltă tensiune dintre capitala Ashgabat şi portul Turkmenbaşi, pe o distanţă de aproximativ 400 de kilometri. Licitaţia va avea loc în perioada următoare.

Totodată, firma SIVECO este interesată să obţină un contract în vederea realizării sistemului informatic de comunicaţii între ministerele turkmene. Firma UTI are în vedere participarea la achiziţiile de echipamente în vederea securizării frontierei de sud cu Afganistanul.

La vizita din septembrie la Ashgabat de pe 3-4 septembrie a ministrului Economiei, Daniel Chiriţoiu, cu ocazia şedinţei Comisiei mixte interguvernamentale, au participat aproximativ 20 de firme româneşti interesate de piaţa din Turkmenistan.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...