Facțiunea dură a republicanilor din Congresul SUA a respins proiectul de lege pentru finanțarea activităților guvernamentale. Închiderea Executivului este aproape sigură

Radicalii din Partidul Republican din Congresul SUA au respins vineri un proiect de lege propus chiar de liderul Camerei reprezentanților, care e din același partid, pentru a finanța temporar Guvernul, situația care face ca aproape sigură închiderea parțiană a agențiilor federale începând de duminică, transmite Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 30 sept. 2023, 11:56
Facțiunea dură a republicanilor din Congresul SUA a respins proiectul de lege pentru finanțarea activităților guvernamentale. Închiderea Executivului este aproape sigură

În urma unui vot de 232-198, Camera a respins o măsură care ar prelungi finanțarea guvernamentală cu 30 de zile și ar evita închiderea Guvernului. Acest proiect de lege ar fi redus cheltuielile și ar fi restricționat imigrația, priorități pentru aleșii republicani, care aveau șanse reduse să treacă de Senatul controlat de democrați.

Această înfrângerea i-a lăsat pe republicani, care controlează Camera cu 221 la 212, fără o strategie clară pentru a evita un blocaj al Guvernului, care ar duce la închiderea parcurilor naționale, ar perturba plata a până la 4 milioane de angajați federali și ar împiedica derularea tuturor activiăților guvernamentale, de la supravegherea financiară la cercetarea științifică, dacă finanțarea nu este asigurată până duminică după ora 12:01 ET (0401 GMT).

După vot, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy (foto), a spus că până la urmă s-ar putea adopta o prelungire a finanțării renunțându-se la politicile conservatoare care i-au făcut pe democrați să voteze împotrivă. Dar a refuzat să spună ce se va întâmpla în continuare. Este de așteptat să fie organizate mai multe voturi sâmbătă, transmite Reuters.

„Este un eșec doar dacă renunți”, a spus el reporterilor.

Nu este clar însă nici dacă Senatul va acționa la timp. Camera trebuia să adopte sâmbătă după-amiază un proiect de lege bipartizan care ar finanța guvernul până pe 17 noiembrie, dar obstacolele procedurale ar putea amâna votul final până marți.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat vineri că o închidere guvernamentală ar „submina” progresul economic al SUA prin oprirea programelor pentru întreprinderile mici și copii și ar putea întârzia investițiile în infrastructură.

Aceasta r fi a patra închidere a Guvernului într-un deceniu și la doar patru luni după ce un impas similar a adus Guvernul federal la câteva zile de la neîndeplinirea obligației de a-și plăti datoria de 31 de trilioane de dolari. Procedura repetată a stârnit îngrijorări pe Wall Street, unde agenția de rating Moody’s a avertizat că ar putea afecta bonitatea SUA.

Biden: O lovitură puternică pentru militari

președintele american Joe Biden a avertizat că o închidere ar putea avea un efect grav asupra forțelor armate.

„Nu putem face politică în timp ce trupele noastre stau în tranșee. Este o neglijare absolută a datoriei”, a declarat Biden la ceremonia de pensionare a generalului Mark Milley.

Liderul republican McCarthy a sperat că prevederile din lege privind protecția frontierei ar fi dus la câștigarea voturilor radicalilor din partidul său, care însă au sfidat eforturile de a evita o închidere.

21 de republicani radicali s-au alăturat democraților în a respinge proiectul de lege..

„Există membri cărora nu le pasă dacă Guvernul rămâne deschis sau se închide”, a spus congresmenul republican Kat Cammack reporterilor. „Cei despre care eu cred că se simt confortabili cu o închidere nu au trecut niciodată prin așa ceva”.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...