Legea de reducere a facturilor la electricitate și gaz în această iarnă a fost votată. Cele mai importante prevederi

Parlamentul a aprobat legea referitoare la protejarea consiumatorilor casnici și comerciali în fața creșterilor de preț la energie electrică și gaze pe perioada iernii. Legea este o combinație între plafonări de prețuri, compensări și reduceri, care se vor acorda în această iarnă.
Mihai Nicuţ - mie, 27 oct. 2021, 14:04
Legea de reducere a facturilor la electricitate și gaz în această iarnă a fost votată. Cele mai importante prevederi

Parlamentul a aprobat azi mecanismul de reducere temporară a facturilor clienților casnici și comerciali, în această iarnă, atât pentru energia electrică, cât și pentru gazele naturale. Iată cele mai importante prevederi:

Clienți casnici

Pentru energia electrică prețul final, cu toate taxele și tarifele este plafonat, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, la un leu/KWh, din care componenta de energie activă este de 0,525 lei/kWh. Suplimentar acestei plafonări, clienții casnici cu un consum de până la 300 kWh pe lună (plus o variație maximă de 10%) vor primi o compensație de 0,29 lei/kWh, astfel că prețul maxim care va fi plătit de un client casnic în această perioadă este de 0,71 lei/kWh, indiferent de ce majorări de preț vor urma în această perioadă. Prețurile sub 0,68 lei/kWh nu se compensează. Reducerea se acordă direct, în factură.

Tot pentru clienții prețul final al gazelor nu poate fi mai mare de 0,37 lei/kWh, indiferent de consum, preț final cu toate taxele incluse, din care componenta gazului – marfă este de maximum 0,25 lei/kWh. Suplimentar acestei plafonări, clienții casnici cu un consum de până la 1.100 metru cubi de gaz (plafoane zilnice cuprinse între 55kWh/zi în noiembrie și 89 kWh/zi în ianuarie și februarie vor primi o compensație de 33% din prețul gazului marfă (care, repetăm, este plafonat 0,25 lei/kWh). Se vor compensa doar prețuurile mai mari de 0,125 lei/kWh ale gazului – marfă. Reducerea se acordă, la fel, direct în factură

Clienți comerciali de genul IMM-urilor, microîntreprinderilor, PFA, cabinete individuale, profesii liberale
La energia electrică, din prețul final se scot, în perioada 1 noiembrie-31 martie, tarifele reglementate de transport, serviciul de sistem, distribuție, contravaloarea certificatelor verzi și a contribuției de cogenerare.
La gaze, din prețul final plătit se scot tariful de transport și de distribuție și acciza.
Reducerile se acordă direct, pe factură

Clienți de genul instituțiilor: spitale, unități de învățământ, creșe, ONG-uri, furnizori de servicii sociale și biserici

Se aplică prețurile plafonate, la același nivel ca și la casnici, dar nu se mai acordă compensări.
Astfel, la energia electrică, acești consumatori vor plăti cel mult 1 leu/kWh, din care valoarea componentei energiei active este de 0,525 lei/kWh.
La gaze, ei vor plăti maximum 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor-marfă din factură va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Măsuri pentru energia termică în regim centralizat

Legea introduce și un mecanism de sprijin, doar pentru perioada iernii, și pentru centralele de termoficare și sistemele de distribuție care asigură energia termică pentru sistemele centralizate din orașe.

Sprijinul nu le aste acordat direct producătorilor ci primăriilor care operează sistemele centralizate. Astfel, statul va aloca o sumă de 50% din diferența de preț între prețul de achiziție al gazelor naturale (mai mare) și prețul plafonat al gazelor naturale de 250 de lei/MWh de gaz. Banii vor fi utilizați de autoriățile locale pentru ca acestea să poată subvenționa suplimentar costurile tot mai mari ale gigacaloriei.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...