Cu cât scade factura de energie electrică de la 1 aprilie, după ce se vor aplica noile măsuri vehiculate acum

Pentru a doua oară în ultimele zile, se vorbește despre o reducere a TVA la energie electrică, începând cu 1 aprilie. De asemenea, clienții ar urma să nu mai plătească certificate verzi în facturi. Sunt informații venite “pe surse”. Cât se va câștiga la factură
Mihai Nicuţ - lun, 14 feb. 2022, 17:02
Cu cât scade factura de energie electrică de la 1 aprilie, după ce se vor aplica noile măsuri vehiculate acum

PNL și PSD ar fi căzut de acord ca TVA la energie electrică să scadă de la 19% la 5% pentru energia electrică, potrivit unor surse politice, citate de Digi24. În plus, cele două partide din coaliția de guvernare ar fi de acord și ca certificatele verzi să nu mai fie plătite de clientul casnic, nu este clar încă sub ce formă – se elimină din facturi și se suportă direct de la buget, rămân în facturi dar se reduc de furnizor și statul plătește furnizorului diferența. Amintim că certificatele verzi sunt o schemă de sprijin pentru susținerea producției de energie din surse regenerabile.

Postul TV, care are această informație din surse politice, arată că o decizie a coaliției pe această temă va avea loc mâine.

Nu este pentru prima dată când apar informații despre reducerea TVA și vom face mai departe un mic calcul, luând în considerare și eliminarea prezumată a certificatelor verzi din factură.

Ce spun calculele

Așadar, luăm în calcul că de la 1 aprilie plafonarea prețurilor și compensarea facturilor, măsuri aflate acum în vigoare, vor fi ridicate – după cum prevede și legea –  și vor fi înlocuite cu măsura de reducere a TVA și de eliminare a certificatelor verzi din facturi.

Luăm exemplul unul client din București, cu un consum de 100 kWh, care plătește un preț de serviciu universal. După 1 aprilie, când se vor fi eliminiat plafonarea și compansarea, el va avea un preț de 1,38 lei/kWh, deci o factură de 138 de lei, în cazul în care statul nu mai decide nimic.

În cazul în care se vor aplica cele două măsuri, de eliminare a certificatelor verzi, și de impunere a unei cote reduse de TVA, de 5% în loc de 19%, prețul lui pe kWh scade la 1,14 lei. Deci factura de 100 kWh va fi de 114 lei, așadar clientul casnic va avea o reducere de 24 de lei la factura de 100 kWh.

Totuși, cu actualul mecanism de plafonare și compensare de acum, la un consum de 100 kWh, în luna martie, prețul final este de 0,68 lei/kWh, deci o factură de 100 kWh este de 68 de lei.

Discuții despre reglementarea pieței

Oficial, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, tot azi, că el este în favoarea reintroducerii prețurilor reglementate, cel puțin pentru o perioadă de timp, pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri, concomitent cu o intervenție a statului în favoarea industriei alimentare.

Asta deși voci din piață spun că măsura poate avea efecte adverse. O reîntoarcere la piaţa reglementată de energie şi gaze este foarte complicată şi periculoasă, pentru că ar însemna anularea contractelor care sunt acum în derulare, plata unor penalităţi către Uniunea Europeană, îngheţarea investiţiilor şi creşterea importurilor, a afirmat Dumitru Chisăliţă,  preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Nu se poate face o reglementare de la 1 aprilie a pieţei de gaze şi electricitate pentru că nu mai există cantităţi libere de contract, ca atare nu prea mai ai ce reglementa. Ai putea să forţezi lucrurile să anulezi nişte contracte, ceea ce este foarte complicat şi foarte periculos”, a explicat el, într-o întâlnire online cu presa.

 

Te-ar mai putea interesa și
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc plante modificate genetic
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc ...
În 2022, aproximativ 70 % din importurile de soia și făină de soia proveneau din Brazilia, Argentina și Statele Unite, cei mai mari producători de plante modificate genet. Producția locală......
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...