Factura la curent creşte şi mai mult. Furnizorii nu şi-au asigurat tot curentul pentru populaţie şi sunt obligaţi să caute energie mai scumpă

Autorităţile şi operatorul pieţei au declarat că licitaţiile pentru achiziţia de energie electrică pentru populaţie s-au încheiat cu succes. Însă, cum nu s-a contractat tot, iar pentru vârful de consum furnizorii nu au reuşit că cumpere nici jumătate din energia necesară, va trebui să cumpere curent scump de pe alte pieţe. La preţuri mai mari, pe care populaţia la va plăti ulterior, în factură. Prima majorare de preţ va avea loc la 1 octombrie.
Economica.net - lun, 18 sept. 2017, 20:56
Factura la curent creşte şi mai mult. Furnizorii nu şi-au asigurat tot curentul pentru populaţie şi sunt obligaţi să caute energie mai scumpă

Licitaţa pentru energia livrată pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) în al patrulea trimestru al acestui an s-a încheiat cu succes săptămâna trecută, după cum au informat Operatorul Comercial al Pieţei de Energie (OPCOM) şi apoi ANRE.

Pentru energia livrată în bandă, s-a obţinut un preţ de 230 lei/MWh, cu 5 lei sub preţul maxim dar cu 46% peste preţul de închidere de la licitaţia organizată pentru ultimul trimestru al anului trecut. Pentru energia livrată în orele 7-24, preţul de închidere obţinut acum este de 254 lei/MWh, mai mic cu aproape şase lei decât preţul maxim, dar cu 43% peste cei 177 lei/MWh de anul trecut, iar pentru vârful cuprins între orele 18-22, preţul de acum este de 267 de lei, cu trei lei sub preţul maxim dar cu 33% mai mult faţă de cei 200 de lei de anul trecut.

PCSU este piaţa de pe care trebuie să cumpere energie cei patru mari furnizori de ultimă instanţă (FUI), Enel, Electrica, E.On şi CEZ, pentru consumatorii lor care au rămas în regim reglementat, cel puţin, adică pentru marea majoritate a celor opt milioane de clienţi casnici din România.Licitaţia a fost declarată încheiată cu succes, dar acest succes este de fapt un semi-eşec. Iată de ce.

Furnizorii nu au reuşit că cumpere, la preţurile stabilite deANRE, toată energia necesară pentru a acoperi consumul clienţilor pe care îi alimentează în regim reglementat. A spus-o şi ANRE, în comunicat:
„Au fost tranzacționate toate cele trei produse scoase la licitație simultan (un produs bandă și două produse vârf), licitația fiind închisă după parcurgerea a 12 runde de descreștere a prețului și având ca rezultat tranzacționarea a cca. 64 % din necesarul FUI”.

Aşadar, furnizorii au reuşit să cumpere mai puţin de două treimi din necesarul de energie pentru consumatorii lor. Şi, potrivit unor surse din piaţă, situaţia este şi mai rea, pentru că acel 64% reprezintă o medie ponderată. Defalcat, s-a contractat 80% din energia care va fi consumată în bandă, dar pentru vârful cuprins între 7 şi 24% s-a contractat doar puţin peste 50%, în timp ce pentru adevăratul „vârf”, cel dintre orele 18 şi 22%, furnizorii de ultimă instanţă au reuşit să achiziţioneze sub 50% din necesar.

Potrivit surselor noastre, furnizorii au au putut să achiziţioneze toată energia de pe PCSU pentru că producătorii sau traderii nu au venit cu suficiente oferte la aceste preţuri-preţurile maxime au fost stabilite de ANRE, pe baza unei metodologii.

Ca atare, furnizorii votr fi obligaţi să cumpere energia care lipseşte de pe alte pieţe, cel mai probabil la preţuri mai mari. Au încercat şi zilele acestea, dar ofertele la preţuri decente lipsesc, unii producători motivând că nu au suficientă energie disponibilă

Din tot acest joc, care împinge preţutrile în sus, toată lumea câştigă, iar singurul care pierde este consumatorul.

Producătorii nu sunt obligaţi de nicio lege să pună energia pe PCSU, chiar dacă sunt de stat. Ca atare, pentru cel mai scump curent, cel din vârf, pot merge cu energia pe piaţa spot, unde ieri, spre exemplu, în intervalele orare 19.00 şi 20.00, preţul era de 500 de lei/MWh. Pe PCSU preţul maxim era de 267 de lei, Astfel, dacă furnizorii nu au de unde să cumpere energie din altă parte, pentru că producătorii nu vin cu oferte pe alte pieţe, sunt obligaţi să cumpere energia de pe PZU. Chiar dacă se expun, riscul furnizorilor este destul de mic, pentru că mare parte din costurile de achiziţie sunt ulterior recunoscute de ANRE şi transferate în facturile consumatorilor. Alături de producători, majoritatea de stat, câştigă şi bugetul de stat, pentru că energia electrică mai scumpă înseamnă încasări mai mari din TVA. Singurul care pierde este consumatorul, cel care va trebui să plătească o factură mai mare.

Iar scumpirea pare să aibă loc ceva mai devreme.

Dacă în mod tradiţional ANRE stabilea valoarea tarifului CPC (componenta de piaţă concurenţială, adică 90% din ce consumă consumatorii rămaşi încă în regim reglementat) de două ori pe an, pe baza costurilor justificate ale furnizorilor, de data aceasta, pare că o va face mai devreme. Ultima ajustare a avut loc la începutul lunii iulie, moment în care preţurile au crescut cu peste 8% în medie, la nivel naţional, cu un vârf de peste 11% în Bucureşti, iar următorea ajustare va fi la 1 octombrie. Iată ce scrie în comunicatul ANRE:

„În perioada imediat următoare, ANRE va analiza toate datele privind achiziția de către FUI a întregului necesar de energie electrică pentru trimestrul IV 2017, atât din PCSU cât și din celelalte piețe la termen administrate de OPCOM SA, în vederea avizării tarifelor aplicabile clienților casnici și noncasnici care au dreptul la SU, începând cu 01.10.2017”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.