1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

News

Factura la curent ar putea scădea cu 5%, din august. Estimare ANRE

Odată ce legea privind tăierea de subvenţii pentru producătorii de energie din surse regenerabile va produce efecte, factura la curent va scădea cu câteva procente.

 

19 iun, 2013 | | ECONOMICA.net

Ministrul Energiei Constantin Niţă a declarat că factura la energie electrică pentru consumatorii casnici ar trebui să scadă cu un procent cuprins între 5 şi 10% datorită legii care amână acordarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Modificarea tarifelor la energie nu este, totuşi, în sarcina lui Niţă, instituţia cu atribuţii în acest sens fiind ANRE. Potrivit explicaţiilor preşedintelui Nicolae Havrileţ, scăderea facturii la electricitate ar putea fi posibilă doar din august, şi doar cu 5%.

„Odată cu aplicarea ordonanţei care amână acordarea unor certificate verzi, suma plătită de români pentru ele, şi care este înscrisă în factura la energie electrică, va scădea. Iar acest lucru se va vedea la factura pe iulie”, a arătat Havrileţ.  Şeful ANRE a mai precizat că cerificatele verzi reprezintă, în prezent, circa 10% din factura la curent. Astfel, dacă luăm în calcul că majoritatea covârşitoare a certificatelor verzi le primeşte industria eoliană, iar aceasta va primi, din 1 iulie, doar un certificat verde, în loc de două, putem aprecia că suma plătibilă „eolienilor” pe certificate se va injumătăţi. Adică, factura la curent ar urma să scadă cu circa 5%. Totuşi, nimic nu este încă stabilit. „Trebuie , mai întâi, să vedem normele de aplicare ale legii şi apoi să facem calculele”, a mai spus Havrileţ, pentru ECONOMICA.NET.

În prezent, ordonanţa care prevede ca producătorilor de energie din surse regenerabile să li se taie din certificatele verzi pe care le primesc este în dezbatere în Parlament. Ca să producă efecte, mai trebuie şi acordul al Comisiei Europene.

Potrivit formei trimise în Parlament, centralele eoliene vor primi în perioada iulie 2013 - decembrie 2017 doar un certificat verde, faţă de două acum, iar cele fotovoltaice vor primi trei certificate verzi, faţă de şase acum. Toate certificatele verzi tăiate se vor acorda după 2018.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO