O vară „fierbinte” cu facturi „arzătoare” pentru industrie. Nuclearelectrica a vândut energie electrică „bandă”, cu peste 280 de lei/MWh

După ce statul a obligat-o să vândă energie la preţ plafonat pentru populaţie, compania încearcă să îşi salveze profitabilitatea vânzând energia pentru industrie în lunile de vară la preţuri cu circa 100 de lei/MWh mai mari decât cele reglementate.
Economica.net - mar, 16 apr. 2019, 08:45
O vară

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a vândut, pe piaţa contractelor bilaterale, şase pachete de energie electrică cu livrare în bandă, la o putere orară de 10 MW, pentru primele două luni de vară, la preţuri cuprinse între 272 şi 286 de lei/MWh.

Toate contractele au fost încheiate pe platforma PCCB-LE (licitaţie extinsă) în data de 11 aprilie, şi au avut acelaşu cumpărător.

Iată tranzacţiile:

14,64 GWh, preţ 279,62 lei, cumpărător Getica 95 Com SRL, livrare 1 iunie-31 iulie

14,64 GWh, preţ 281,12 lei, cumpărător Getica 95 Com SRL, livrare 1 iunie-31 iulie

7,44 GWh, preţ 286,12 lei, cumpărător Getica 95 Com SRL, livrare 1 iulie-31 iulie

7,44 GWh, preţ 284,62 lei, cumpărător Getica 95 Com SRL, livrare 1 iulie-31 iulie

7,20 GWh, preţ 272,23 lei, cumpărător Getica 95 Com SRL, livrare 1 iunie-30 iunie

7,20 GWh, preţ 271,93 lei, cumpărător Getica 95 Com SRL, livrare 1 iunie-30 iunie

 

Cantităţile nu sunt foarte mari, dar ele pot oferi un indiciu despre evoluţia preţurilor la energie pe piaţa concurenţială, în condiţiile în care, în cazul de faţă, vorbim despre preţuri din perioada verii, care, teoretic, ar trebui să fie în scădere.

Nuclearelectrica este unul dintre producătorii de energie electrică ce are obligaţia de a vinde la preţ plafonat, cost plus marjă de 5%, energia electrică pentru consumul populaţiei, începând cu data de 1 martie, când a fost reintrodusă piaţa reglementată.

Compania a fost obligată de ANRE să vândă 1,38 TWh, în acest an, adică circa 12% din producţia sa estimată pentru acest an, la 188 de lei/MWh.

Ca atare, pentru a-şi mai salva din profitabilitate, compania vinde pe piaţa liberă, acolo de unde îşi cumpără energia mai ales consumatorii industriali, la preţuri cu circa 100 de lei mai mari decât la reglementat.

O atitudine normală şi prezivibilă, chiar şi pentru reglementator.

“E oarecum normal din partea acestor companii, și mă refer în special la Hidro și la Nuclear, care vând cu acea rată de 5% a profitului reglementat.  Vând mult sub prețul pieței, e normal să găsească instrumente prin care pot să recupereze acele diferențe de venit la care se așteptau, nu le spun pierderi, pentru că nu sunt pierderi” declara, cu puţină vreme în urmă, vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, întrebat despre preţurile de peste 300 de lei/ MWh la care Hidro şi Nuclearelectrica au încheiat deja contracte pentru 2020 şi chiar 2021.

Chiar dacă nu spune încă totul, am ales să vă prezentăm o comparaţie a mediei preţurilor de pe pieţele centralizate de energie electrică, între vara trecută şi vara aceasta. OPCOM publică, în acest sens, indicele ROPEX FM, care este media tranzacţiilor de pe pieţele centralizate pentru energia livrată într-o anumită lună. ROPEX FM calculat pentru luna iunie 2018 era de 183 de lei/MWh, în timp ce pentru iunie 2019 este (pe baza tranzacţiilor încheiate până acum cu livrare în iunie) de 226 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe......
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero, designerul-șef al mărcii Dacia părăsește grupul Renault după doar șapte luni
Alejandro Mesonero-Romanos, devenit director de design al mărcii Dacia în ianuarie 2021, după ce venise în cadrul Renault ...
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării  activității operatorilor economici care nu respectă regulile de siguranță
Guvernul a adoptat modificarea Legii 55, în sensul suspendării activității operatorilor economici care nu respectă ...
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, modificările la Legea 55/2020 privind sancţiunea complementară a suspendării ...