Facturile la electricitate vor scădea cu 4-5% de la 1 ianuarie, în urma reducerii tarifelor de distribuţie – ANRE

Tarifele de distribuţie a energiei electrice vor scădea în medie cu 12% de la 1 ianuarie 2016, ceea ce va însemna o reducere de 4-5% a valorii facturii finale, a declarat, marţi, pentru Agerpres, Marius Vladu, şeful Direcţiei Comunicare, Cooperare şi Relaţia cu Parlamentul din Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
Economica.net - mar, 15 dec. 2015, 11:10
Facturile la electricitate vor scădea cu 4-5% de la 1 ianuarie, în urma reducerii tarifelor de distribuţie - ANRE

‘Tarifele de distribuţie se vor reduce cu 12%, în medie, de la 1 ianuarie. Astfel că, având în vedere faptul că tariful de distribuţie reprezintă 40% din factura finală, aceasta va fi diminuată cu 4-5%’, a arătat Vladu.

Potrivit acestuia, ANRE monitorizează investiţiile făcute de operatorii de distribuţie, iar cele justificate sunt recunoscute în tarife.

‘Până acum, au avut loc doar creşteri de tarif. Aceasta este pentru prima dată când ANRE constată că nu este nevoie de creştere, ci de scădere, pentru că profitul distribuitorilor trebuie ţinut în echilibru cu protecţia consumatorilor’, a adăugat reprezentantul ANRE.

Vladu a mai spus că ANRE nu recunoaşte în tarife investiţiile începute, ci doar pe cele finalizate şi puse în funcţiune.

‘Nivelul ridicat al corecţiilor valorice anuale negative ce urmează a fi luate în considerare la stabilirea tarifelor aplicabile în anul 2016 se datorează în principal următoarelor: creşterea cantităţilor de energie electrică distribuite în cursul anilor 2014 şi 2015 faţă de nivelul prognozat iniţial, scăderea substanţială a preţului de achiziţie a energiei electrice pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.) realizat/recunoscut de ANRE, faţă de cel prognozat iniţial, aplicarea corecţiei de venituri aferente anului 2016 datorită diminuării valorii RRR (Ratei Reglementate a Rentabilităţii) de la 8,52% la 7,7%, în conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 146/2014’, se arată într-un răspuns al ANRE, transmis, marţi, AGERPRES.

Oficialii autorităţii precizează că, din analizele efectuate în vederea stabilirii corecţiilor valorice anuale, a rezultat că venitul reglementat realizat de operatori în anul 2015 este mai mare decât cel cuvenit.

‘În consecinţă, sunt necesare corecţii negative, a căror amânare presupune admiterea ca operatorii să beneficieze pentru o perioadă de timp de venituri suplimentare nejustificate, ceea ce considerăm că aduce prejudicii utilizatorilor şi este în favoarea operatorilor de distribuţie. În plus, dacă se menţine această tendinţă, ar rezulta de la an la an cumularea unor venituri negative amânate importante, de care operatorii de distribuţie concesionari ar beneficia nemeritat şi care ar fi din ce în ce mai dificil de reglat înainte de finalul perioadei de reglementare 2014 – 2018’, mai precizează reprezentanţii ANRE.

Pe de altă parte, potrivit distribuitorilor de energie, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat.

ANRE menţionează că aceasta reprezintă o interpretare pe care distribuitorii o dau reglementărilor în vigoare, astfel că a iniţiat un proiect de modificare prin care doreşte clarificarea acestui aspect, respectiv faptul că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă la limitarea creşterii acestor tarife.

‘Astfel, având în vedere că Metodologia aplicată la stabilirea tarifelor este o reglementare de tip ‘Price Cap’, precum şi faptul că operatorii de distribuţie concesionari interpretează sensul sintagmei ‘tarifele de distribuţie pot varia’ în sensul extins al termenului ‘variaţie’ fără a ţine cont de tipul reglementării, ANRE a promovat un proiect de ordin cu propunerea de completare a Metodologiei pentru clarificarea deplină a sensului prevederilor art. 105 alin. (1). Prin proiectul de ordin se precizează faptul că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă la limitarea creşterii acestor tarife’, au subliniat oficialii ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, anunță numirea lui Mihai......
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Start-ul românesc Flip.ro, care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, anunță un ...
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în luna mai, potrivit datelor oficiale publicate ...
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi în continuare gazele naturale, se așteaptă resursele din Marea Neagră
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi ...
Strategia hidrogenului, recent pusă în dezbatere publică, vorbețe despre posibilitatea utilizării lui în amestec de ...