Faliment Euroins. Câți clienți și câți păgubiți înregistrează compania, când se pot depune cererile de despăgubire, când încep plățile și când expiră automat polițele

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice licența societății Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piață, să ceară în instanță falimentul companiei și să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului. Economica vă arată care sunt dimensiunile Euroins, dar și ce trebuie să facă clienții și șoferii păgubiți în accidente în care vinovat a fost un asigurat RCA al Euroins. Când se pot depune cererile de despăgubire, când încep plățile și când expiră automat asigurările emise de Euroins.
Ion Dobreanu - vin, 17 mart. 2023, 17:34
Faliment Euroins. Câți clienți și câți păgubiți înregistrează compania, când se pot depune cererile de despăgubire, când încep plățile și când expiră automat polițele

Euroins România este cea mai mare societate de asigurări RCA din România, dar și cea mai reclamată, dată în judecată și sancționată dintre ele. La final de 2022, arată date de piață, firma avea peste 2,8 milioane de clienți, aproape toți de RCA. Asigurarea obligatorie are o ponderea de peste 95% în portofoliul societății. Fiind cel mai mare jucător de pe piață, Euroins gestionează și cel mai mare număr de dosare de daună, calculele Economica arătând că este vorba de cel puțin 40% din totalul daunelor. Calculul nostru pleacă de frecvența media a daunei, la nivel de piață RCA.

Având în vedere că Euroins este specializată în automobile deținute de persoane fizice, evitând în general să asigure camioane, autocare, autobuze sau automobile pentru transport persoane, aceste categorii având daunalitate ridicată, frecvența daunelor în portofoliul societății este de aproximativ 5%. Aceasta înseamnă că din 100 de mașini asigurate, cinci au făcut cel puțin un accident într-un an. Aplicat la portofoliul Euroins, de 2,8 milioane de vehicule, ar însemna un număr de 140.000 de dosare de daună într-un an. Aceasta înseamnă că cel puțin 140.000 de șoferi nu vor mai fi despăgubiți de societate și vor trebui să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților. În același timp, oricare dintre cei 2,8 milioane de clienți  poate denunța polița pe care o deține, cerând tot FGA să îi returneze partea din primă echivalentă cu perioada rămasă până la expirarea poliței. Toate detaliile și formularele necesare pot fi găsite AICI.

Când poate începe depunerea cererilor de despăgubire sau returnare prime, când încep plățile și când expiră automat toate polițele EUROINS

Conform legii modifcate înainte de falimentul City Insurance, păgubiții și clienții Euroins pot începe să depună la FGA cererile de despăgubire imediat după ce decizia de ridicare a autorizației este publicată în Monitorul Oficial. Publicarea se va face cel târziu săptămâna viitoare, în mod normal. Analiza dosarelor și plățile efective pot începe la 60 de zile după publicarea decizie în MO, în timp ce polițele deținute de clienții Euroins expiră automat la 90 de zile după deschiderea procedurii falimentului.

Procedura de faliment se deschide, in general, la cel mult o luna de la decizia ASF, deci politele ar mai fi in vigoare cel mult patru luni, din acest moment.

De menționat că FGA plătește în limita a 500.000 de lei per dosar de daună, cei care sunt vizați de despăgubiri care exced această sumă fiind nevoiți să se înscrie la masa credală, după ce va fi desemnat un lichidator judiciar.

Vedeți AICI toate detaliile falimentului Euroins, așa cum reies din documentele ASF

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Norvegia – Fondul suveran de investiţii va vota în favoarea planului de remuneraţie de la UniCredit
Norvegia – Fondul suveran de investiţii va vota în favoarea planului de remuneraţie de la UniCredit
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, unul dintre cei mai mari investitori globali, a anunţat că va vota în favoarea pachetului de remuneraţie de la UniCredit, transmite Reuters. Al doilea......
Programul Fidelis –  Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Programul Fidelis – Ministerul Finanţelor lansează prima IPO din 2023, cu o tranşă dedicată donatorilor de sânge
Ministerul Finanţelor lansează luni prima Oferta publică iniţială primară (IPO) pentru titluri de stat Fidelis din ...
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia îşi va finaliza infrastructura pentru submarinele echipate cu torpile Poseidon către 2024 – TASS
Rusia intenţionează să finalizeze către începutul anului 2024 construcţia infrastructurii sale de coastă la Oceanul ...
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiul 41 blocat – Circulaţia a fost reluată în jurul orei 9.20
Tramvaiele liniei 41 nu au circulat timp de mai mult de o oră, în această dimineață, din cauza unui blocaj survenit ...