Faliment pentru cel mai mare abator de ovine din Transilvania, după cinci ani de la inaugurare

Cel mai mare abator de ovine din Transilvania şi unicul din Sălaj, realizat în localitatea Hereclean cu o investiţie europeană în valoare totală de 2,5 milioane de euro, este în faliment şi urmează a fi scos la vânzare după cinci ani de la inaugurare, problemele sale fiind cauzate, în principal, de imposibilitatea returnării unui credit bancar, lipsa comenzilor şi actuala criză din Siria.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 09:02
Faliment pentru cel mai mare abator de ovine din Transilvania, după cinci ani de la inaugurare

Abatorul are o capacitate de tăiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/oră) şi aparţine Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), fiind construit prin programul SAPARD, dar şi cu finanţare din partea a 64 de crescători de ovine din judeţ, membri ai cooperativei, scrie Agerpres.

‘Mai întâi a fost o povară un credit bancar mare luat pentru a acoperi contribuţia noastră de 50% pentru finanţarea proiectului european. Apoi, a fost şi politica băncii, care a fost una dezastruoasă nu numai pentru noi, ci pentru agenţii economici, în general. Pentru faptul că ultima tranşă de plată de la SAPARD am primit-o cu câteva luni mai târziu decât era prevăzut în contract, banca ne-a ridicat dobânda de la 12,24% la 24%. Ne-a dublat dobânda pentru neplată. Cum ne-au intrat banii europeni, cum banca i-a luat pe toţi. Greu de pornit, pe urmă. Apoi faptul că nu a fost o cerere constantă pentru abatorizare. Într-un singur an am tăiat trei luni de zile, în rest era cerere numai de Paşti. Miei se duceau în viu, aşa cum se duc materiile prime din ţara asta. Acesta a fost iarăşi un motiv, pentru că nu poţi acoperi rata la bancă şi cheltuielile curente dintr-o lună-două de funcţionare. (…) A mai fost o cauză şi acest război din Siria. Pentru ei am lucrat atunci când am avut activitate trei luni, după care n-am mai avut decât discuţii cu ei, care nu s-au finalizat’, a explicat miercuri, pentru AGERPRES, Ionel Dărăban, preşedintele Consiliului de Administraţie al CATO.

Acesta a adăugat că s-a încercat salvarea abatorului prin declanşarea procedurii de insolvenţă, dar în lipsa comenzilor s-a ajuns în cele din urmă la faliment.

‘Sper să se găsească un cumpărător serios care să continue activitate, pentru că e păcat de investiţia făcută’, a conchis sursa citată.

Valoarea totală a creanţelor se ridică la aproape opt milioane de lei, din care 4,8 milioane de lei către Fondul de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, instituţiei ce a preluat suma datorată prin creditul bancar, potrivit lichidatorului Insolv 2007 IPURL, ce se ocupă de gestionarea procedurii de faliment a Transilvania Ovicarn.

‘Săptămâna aceasta finalizăm expertiza de evaluare, iar mai apoi convocăm Adunarea Creditorilor, pentru a le prezenta strategia de valorificare a abatorului. Vom trece la o strategie agresivă de marketing, cu anunţuri în presa naţională şi pe site-urile de specialitate, pentru a atrage potenţiali investitori. În opinia mea ar fi nevoie de o companie ce are asigurată desfacerea într-o ţară musulmană, însă va fi foarte dificil. Liniile de producţie sunt noi, dar sunt din 2008, iar între timp tehnologia a evoluat. La capacitatea de tăiere care o are acoperă cel puţin cinci-şase judeţe. Pentru a fi rentabilă trebuie să lucreze cel puţin 200 de zile pe an, la capacitate. Mai este şi problema măcelarilor, care sunt greu de găsit, dar şi a acoperirii cheltuielilor. Afacerea trebuia gândită altfel, în contextul asigurării desfacerii’, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Sorin Cosma, reprezentant al Insolv 2007 IPURL.

Inaugurat cu fast în mai 2009, în prezenţa oficialităţilor locale şi centrale, abatorul din Hereclean trebuia să asigure locuri de muncă pentru cel puţin 50 de persoane.

Abatorul are o capacitate de tăiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/oră) şi a fost astfel conceput pentru ca în cadrul lui să se poată face şi tăierea porcilor, cu o capacitate de 400 de capete pe zi.

Printre dotările abatorului se numără staţia de epurare a apelor provenite din procesul de sacrificare, care a costat 400.000 de lei şi care poate epura 100 de metri cubi de ape uzate în decurs de opt ore. În structura complexului de abatorizare au fost incluse: un depozit de lână, o sală de sângerare, camere de frig, depozit de piei, cântar electronic, sistem automat de uscare a oilor (în cazul în care lâna este udă) şi asomatoare, toate separate în fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase şi stomacul animalelor. Angajaţi au la dispoziţie vestiare separate pentru bărbaţi şi femei, spălătorie pentru hainele de lucru, sală pentru servirea mesei, inclusiv un aparat de spălat şi dezinfectat cizmele.

‘Este vorba de cel mai modern abator de ovine din ţară, datorită faptului că este aproape complet automatizat. De exemplu, avem o linie automatizată de jupuire a pielilor de pe oaie, adusă din Norvegia, cum nu cred că mai există în această parte a Europei’, preciza atunci fostul preşedinte al CATO, Dumitru Ardelean.

CATO reuneşte 64 crescători de ovine din Sălaj şi este una din primele grupuri de producători recunoscute pe plan naţional având, de altfel, Avizul de Recunoaştere cu numărul 1, eliberat în 2006, de către Ministerul Agriculturii.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...