Familia Dunca vinde un elicopter cu 1 milion de euro pentru reducerea îndatorării către bancă

Economica.net
23 09. 2013
elicopter_29831000_18020800_93809100

Acţionarii companiei din Timişoara au aprobat la finele lunii iulie încheierea unor acte adiţionale la contractele de credit încheiate cu UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Bank Austria privind reducerea pe o perioadă de şase luni a ratelor de principal aferente mai multor facilităţi de credit, contractate în intervalul 2006 – 2011.

Reeşalonarea urma să fie realizată în două etape, prima vizând diminuarea ratelor aferente lunilor iulie, august şi septembrie, iar a doua pe cele din ultimele trei luni din 2013, condiţionată însă de vânzarea unui elicopter tip Eurocopter AS 350 B3 până la 15 octombrie, la preţul minim de 1 milion de euro.

Contactat de MEDIAFAX, Romeo Dunca, acţionar al Dunca Expediţii şi directorul general al grupului din care face parte firma, alături de Dunca Imobiliare, a afirmat că de achiziţia elicopterului este interesată o firmă din Italia.

„În prezent patru elicoptere zboară acum sub pavilionul nostru, dintre care trei sunt închiriate. Am mai avut două elicoptere în proprietate, dar au fost vândute acum doi, respectiv trei ani”, a arătat el.

El a afirmat că în cazul în care nu se va reuşi vânzarea elicopterului în termenul convenit, compania va achita integral obligaţiile către bancă pentru perioada octombrie-decembrie.

„Dacă nu găsim clientul, ne vom descurca”, a precizat el.

Pe de altă parte, Dunca precizează că în decursul timpului au fost primite oferte de preluare a afacerii şi că, deşi în prezent nu este un moment prielnic pentru un exit, nu exclude această posibilitate dacă va fi propus „un preţ corect”.

Grupul a luat împrumuturi de 42 milioane euro de la UniCredit începând din 2006, din care a restituit circa 25 milioane euro, la care se adaugă comisioane, dobânzi şi taxe de 7-8 milioane euro, potrivit sursei citate.

Flota Dunca Expediţii include şi 500 de autovehicule, în proprietate, leasing sau închiriate.

Compania a încheiat anul trecut cu afaceri de 150 milioane lei şi un profit net de 5,5 milioane lei, pentru acest an estimând o creştere de maxim 10% a rulajului şi o scădere uşoară a câştigului. Activitatea externă generează 70% din cifra de afaceri a companiei.

Romeo şi tatăl său, Ioan Dunca, controlează împreună în mod direct 53% din capitalul transportatorului. În acţionariat se regăsesc şi firma Holian, înregistrată în Luxemburg (28%), Doru Husarciuc (16%) şi Constantin Daminescu (3%).