FAO: 100 de milioane de oameni, salvaţi de foamete în ultimii 10 ani la nivel global

Economica.net
16 09. 2014
fmsc_haiti_meals_68967100

Această ameliorare, în pofida disparităţilor regionale pronunţate, ar trebui să permită atingerea ‘obiectivelor milenare’, fixate de Naţiunile Unite în anul 2000 şi care prevăd diminuarea până la jumătate, înainte de 2015, a numărului de persoane subnutrite din ţările în curs de dezvoltare.

În schimb, obiectivele mai ambiţioase fixate la summitul privind alimentaţia mondială din 1996, la Roma, de a permite reducerea la jumătate a numărului de persoane subnutrite în întreaga lume, tot până în 2015, nu vor fi probabil atinse, dezvăluie FAO în raportul său anual privind foametea în lume.

Pe plan global, foametea a înregistrat un recul. Astfel, procentul de persoane în stare de subnutriţie a scăzut în ultimul deceniu de la 18,7% la 11,3% din populaţia mondială. Această stare de lucruri este şi mai evidentă în ţările în curs de dezvoltare, unde această proporţie a scăzut de la 23,4% la 13,5%.

Cu toate acestea, progresele înregistrate pe frontul luptei împotriva foametei la nivel mondial maschează profunde disparităţi regionale. Africa subsahariană a progresat puţin în timpul ultimilor ani şi circa o persoană din patru continuă să sufere de foamete în această parte a lumii, constată FAO, Programul Alimentar Mondial (WFP) şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), coautori ai acestui raport anual.

Totodată, potrivit raportului, există câteva motive de speranţă, ca urmare a unui angajament politic crescut pentru contracararea foametei: o puternică creştere economică ameliorează condiţiile de viaţă ale populaţiei în continuă creştere, potrivit acestui raport care dezvăluie că 7 din 10 economii cu cea mai rapidă creştere se află în Africa.