Fără precedent: Un înalt oficial german îl face „iresponsabil” pe preşedintele UE

Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că a repus în discuţie în mod "iresponsabil" politica de consolidare bugetară în Europa, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 05 mai 2013, 07:20
Fără precedent: Un înalt oficial german îl face

„Este iresponsabil când un preşedinte al Comisiei Europene repune în discuţie politica de consolidare bugetară în ţările UE”, a subliniat ministrul Roesler la Nurnberg (în sudul Germaniei), unde partidul său liberal FDP în congres trebuie să adopte până duminică programul său cu cinci luni înainte de alegerile legislative. Creditaţi cu 5% din voturi, liberalii trebuie să depăşească acest prag pentru a se menţine în Parlament după scrutinul legislativ din 22 septembrie.

Mai mulţi membri ai partidelor conservatorilor şi liberalilor germani, care formează coaliţia guvernamentală a Angelei Merkel, au criticat termenul acordat de Bruxelles Franţei pentru a-şi reduce deficitele publice.

Cu scopul de a combate durabil cauzele crizei datoriei, ministrul liberal a estimat că este de datoria statelor europene să-şi consolideze bugetele.”Trebuie să întărim creşterea. Şi să consolidăm bugetele. Trebuie să facem economii”, a insistat Roesler. „Germania dă un exemplu bun” faţă de restul Europei în materie de economie şi de consolidare bugetară, a remarcat ministrul economiei, subliniind că ţara lui nu mai este cheltuitoare.

El a amintit că Germania intenţionează să prezinte în 2014 primul său buget echilibrat în ultimii 40 de ani.

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, a susţinut decizia de vineri a CE de a acorda un termen de doi ani Franţei pentru a-şi atinge obiectivele bugetare, într-un interviu apărut duminică. Dl Schauble a subliniat că Pactul de stabilitate autorizează „o anumită supleţe în aplicarea regulilor”.

Franţa a obţinut vineri acordul Comisiei Europene pentru prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar, până în 2015, în condiţiile în care CE anticipează că economia franceză va fi în recesiune în acest an, iar şomajul va creşte îngrijorător. Executivul UE estimează că deficitul bugetar al Franţei va atinge 3,9% din PIB în acest an şi 4,2% anul viitor.
Guvernul de la Paris se aşteaptă la un deficit bugetar de 3,7% în 2013 şi de 2,9% în 2014.

 

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...