Fără precedent: Un înalt oficial german îl face „iresponsabil” pe preşedintele UE

Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că a repus în discuţie în mod "iresponsabil" politica de consolidare bugetară în Europa, informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 05 mai 2013, 07:20
Fără precedent: Un înalt oficial german îl face

„Este iresponsabil când un preşedinte al Comisiei Europene repune în discuţie politica de consolidare bugetară în ţările UE”, a subliniat ministrul Roesler la Nurnberg (în sudul Germaniei), unde partidul său liberal FDP în congres trebuie să adopte până duminică programul său cu cinci luni înainte de alegerile legislative. Creditaţi cu 5% din voturi, liberalii trebuie să depăşească acest prag pentru a se menţine în Parlament după scrutinul legislativ din 22 septembrie.

Mai mulţi membri ai partidelor conservatorilor şi liberalilor germani, care formează coaliţia guvernamentală a Angelei Merkel, au criticat termenul acordat de Bruxelles Franţei pentru a-şi reduce deficitele publice.

Cu scopul de a combate durabil cauzele crizei datoriei, ministrul liberal a estimat că este de datoria statelor europene să-şi consolideze bugetele.”Trebuie să întărim creşterea. Şi să consolidăm bugetele. Trebuie să facem economii”, a insistat Roesler. „Germania dă un exemplu bun” faţă de restul Europei în materie de economie şi de consolidare bugetară, a remarcat ministrul economiei, subliniind că ţara lui nu mai este cheltuitoare.

El a amintit că Germania intenţionează să prezinte în 2014 primul său buget echilibrat în ultimii 40 de ani.

Ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schauble, a susţinut decizia de vineri a CE de a acorda un termen de doi ani Franţei pentru a-şi atinge obiectivele bugetare, într-un interviu apărut duminică. Dl Schauble a subliniat că Pactul de stabilitate autorizează „o anumită supleţe în aplicarea regulilor”.

Franţa a obţinut vineri acordul Comisiei Europene pentru prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar, până în 2015, în condiţiile în care CE anticipează că economia franceză va fi în recesiune în acest an, iar şomajul va creşte îngrijorător. Executivul UE estimează că deficitul bugetar al Franţei va atinge 3,9% din PIB în acest an şi 4,2% anul viitor.
Guvernul de la Paris se aşteaptă la un deficit bugetar de 3,7% în 2013 şi de 2,9% în 2014.

 

Te-ar mai putea interesa și
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis de coronavirus”
În Olanda au fost ridicate restricțiile. Oamenii pot merge la restaurant sau spectacole, dacă prezintă un „permis ...
Olandezii care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole vor fi nevoiţi, de sâmbătă, să prezinte dovada vaccinării anticoronavirus, a recuperării după COVID-19 sau un......
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Cât costă bagajul la Wizz Air, Ryanair, Blue Air, Lufthansa, Air France și alte companii
Nu doar companiile low-cost taxează pasagerii pentru bagajele mari, voluminoase, care trebuie lăsate la cală. În ultimii ...
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
CNSU Ilfov a impus restricții pentru 26 de localități, unde rata de incidență depășește 3 la mie
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a dispus, în şedinţa de vineri, măsuri pentru 26 de localităţi ...
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Elon Musk se așteaptă ca deficitul global de cipuri să se încheie în 2022, datorită noilor fabrici care se construiesc
Datorită noilor fabrici de semiconductori care sunt planificate sau se construiesc, deficitul global de cipuri care a afectat ...