Farizon, divizie a grupului Geely, debutează în România cu utilitarele V6E și SV

Farizon Auto, marcă de vehicule comerciale ușoare a grupului chinez Geely, și-a anunțat debutul pe piața din România cu două utilitare electrice.
Robert Stan - mie, 19 feb. 2025, 17:25
Farizon, divizie a grupului Geely, debutează în România cu utilitarele V6E și SV

Farizon Auto, companie producătoare de vehicule comerciale cu sisteme de propulsie având la bază noi energii, debutează în România. Parte a Zhejiang Geely New Energy Commercial Vehicle Group, marca se mândrește cu titulatura de prim producător chinez de vehicule comerciale care are în portofoliu o gamă completă de produse alimentate exclusiv cu noi energii.

Sosită în România, aparent, mai degrabă să testeze piața decât să realizeze vânzări majore, marca Farizon este reprezentată, pentru început, de doar doi dealeri – Ssangro Cars din București și Open Auto Center din Iași. Acești parteneri ai Farizon Auto vor primi inițial comenzi pentru două modele – V6E și SV -, însă în portofoliul mărcii chineze există multe alte produse din categoria autobuzelor sau a camioanelor ușoare și grele. Toate alimentate fie cu noi energii precum cea electrică sau metanolul. Farizon este a doua marcă, după SsangYong, sosită pe piața din România prin grupul maghiar de distribuție a vehiculelor AutoWallis.

Conform reprezentanților Farizon în România, vehiculul electric comercial V6E, care face parte din categoria N1, este destinat livrărilor urbane, are tracțiune pe putea spate și o baterie de 42 kW care îi asigură o autonomie maximă de 265 km în ciclu urban sau de 195 km în cel mixt. Van-ul are o sarcină utilă de 1.070 kg, un volum de încărcare de până la șase metri cubi și uși spate cu deschidere la 270 de grade. Printre dotările mașinii se numără volan și scaun șofer încălzite, ecran tactil de 10,1 inch cu cameră pentru mersul înapoi și conectivitate pentru telefoane inteligente. La debut, prețul de bază, cu TVA, al Farizon V6E este de 33.760 de euro.

Celălalt produs disponibil în oferta partenerilor Farizon Auto din România a fost conceput special pentru piața europeană. Făcând parte tot din categoria N1, van-ul SV este disponibil într-o gamă variată de configurații pentru spațiul de încărcare care asigură un volum de încărcare de la 6,7 mc până la 13 mc. Mașina are tracțiune pe puntea din față.

Greutatea vehiculului a fost redusă prin utilizarea celor mai noi generații de baterii avansate (LFP și NCM) și a unei platforme drive-by-wire. Această tehnologie înlocuiește sistemele hidraulice și mecanice tradiționale (cum ar fi direcția, frânarea și accelerația) cu sisteme electronice, reducând semnificativ numărul de componente mobile și greutatea, îmbunătățind în același timp precizia și eficiența energetică.

Versatilitatea Farizon SV este ilustrată și prin posibilitatea de a echipa mașina cu pachete de baterii de 49 kWh, 66 kWh, 67 kWh, 83 kWh, sau chiar 106 kWh. Astfel, în funcție de capacitatea bateriilor, autonomia urbană variază între 262 km și 551 km, iar cea calculată în cilcu mixt (WLTP) între 200 km și 359 km. Un detaliu interesant din echiparea modelului Farizon SV este sistemul AVM panoramic care combină patru fluxuri video pentru o vedere completă a împrejurimilor vehiculului. Vehiculul are un preț de bază, cu TVA, de 47.599 euro (6,95 m, L1H1 – 49 kWh)

Oficialii Farizon Auto au menționat în timpul lansării celor două produse în România că ofertele pentru flote „sunt extrem de competitive. Datorită duratei lungi de viață a bateriilor, celor mai bune condiții de garanție, capacităților impresionante de transport și consumului redus de energie, aceste modele asigură cel mai mic cost total de deținere (TCO) de pe piață”.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan spune că nu se face performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să creeze condiții
Bolojan spune că nu se face performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să creeze condiții
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat vineri că nu se poate face performanță în administrația locală dacă nu există politici publice care să creeze condiții pentru acest lucru,......
Cu cât a crescut pensia medie lunară în 2024 şi câţi pensionari sunt în România
Cu cât a crescut pensia medie lunară în 2024 şi câţi pensionari sunt în România
Pensia medie lunară, în România, a fost de 2.581 de lei, în 2024, în creştere cu 22,1% faţă de anul precedent, în ...
SUA „forţează” Ucraina cu un nou acord pentru mineralele rare – surse Reuters
SUA „forţează” Ucraina cu un nou acord pentru mineralele rare – surse Reuters
Administraţia Trump a propus un acord nou, mai extins, privind mineralele din Ucraina, potrivit unui număr de trei persoane ...
Managerii români estimează, pentru perioada martie – mai 2025, o creștere a activității economice în construcții și comerțul cu amănuntu
Managerii români estimează, pentru perioada martie – mai 2025, o creștere a activității economice în construcții ...
Managerii români estimează, pentru perioada martie - mai 2025, o creștere a activității economice în construcții și ...