FBI: Pandemia de COVID-19, „foarte probabil” provocată de o scăpare a unui laborator din Wuhan

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), agenţie din cadrul Departamentului de Justiţie a SUA, a apreciat marţi că un accident de laborator din Wuhan, în China, se află "foarte probabil" la originea pandemiei de COVID-19, la două zile după ce o ipoteză similară a fost avansată de Departamentul american al Energiei, informează miercuri AFP.
AGERPRES - mie, 01 mart. 2023, 09:24
FBI: Pandemia de COVID-19,

„FBI consideră de ceva timp că originea pandemiei este foarte probabil (legată de) un accident de laborator în Wuhan”, a declarat Wray, într-un interviu pentru Fox News.

Acest comentariu intervine după ce în urmă cu câteva zile o ipoteză similară a fost emisă de Departamentul Energiei al SUA.

Noi elemente de investigaţie au înclinat analiza departamentului de partea ipotezei privind o scăpare a unui laborator, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, New York Times şi CNN.

Totuşi, aceste media insistă asupra faptului că noua analiză este publicată „cu un nivel scăzut de încredere” de minister, care supraveghează şi laboratoare de biologie.

Lumea americană a investigaţiilor este de acum şi mai divizată, unii apreciind că pandemia de COVID-19 a apărut prin transmitere naturală.

În acest interviu, Christopher Wray a acuzat de asemenea China că încearcă să blocheze ancheta desfăşurată de SUA asupra cauzelor pandemiei ce a izbucnit la începutul lui 2020, ucigând de atunci aproape 7 milioane de persoane şi a afectat întreaga lume vreme de luni de zile.

„Guvernul chinez (…) a făcut tot ce putea pentru a încerca să contracareze şi să împiedice munca noastră, muncă pe care guvernul nostru american şi partenerii noştri apropiaţi din străinătate” sunt pe cale să o efectueze, a susţinut directorul FBI.

„Şi aceasta este rău pentru întreaga lume”, a adăugat el.

Beijingul contestă în mod viguros aceste afirmaţii.

Pentru comunitatea ştiinţifică, este crucial să fie determinată originea pandemiei de COVID-19, pentru a preveni şi a combate mai bine un viitor val epidemic.

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...