FBI utilizează drone pentru supravegherea teritoriului SUA în mod ‘limitat’

Poliţia federală americană (FBI) utilizează drone în scopuri de supraveghere în SUA, dar în manieră 'limitată', a declarat miercuri în faţa Congresului directorul său, Robert Mueller, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 05:51
FBI utilizează drone pentru supravegherea teritoriului SUA în mod 'limitat'

Dronele servesc la supraveghere, dar sunt utilizate ‘rar’. ‘Avem foarte puţine drone, cu utilizare limitată, şi explorăm nu doar utilizarea lor, ci şi liniile de conduită necesare acestei utilizări’, a precizat el în faţa Comisiei Justiţiei a Senatului.

Departamentul Securităţii interne a recurs şi el la drone pentru a supraveghea în special frontiera SUA cu Mexicul.

Senatorul republican Chuck Grassley a raportat că ministrul american al justiţiei, Eric Holder, i-a indicat printr-o scrisoare că serviciile dedicate luptei antidrog şi Biroul combaterii traficului de arme, ţigări şi alcool (ATF) ‘au cumpărat drone şi sunt pe cale să studieze utilizarea lor de către forţele de ordine’.

Un alt republican, senatorul Rand Paul, a protestat la începutul lunii martie împotriva refuzului administraţiei Obama de a respinge posibilitatea utilizării dronelor militare pe teritoriul american. De aceea, el a blocat 13 ore numirea la conducerea CIA a lui John Brennan, organizatorul controversatei campanii a dronelor în Afganistan şi Pakistan.

Ministrul Holder i-a scris ulterior lui Rand Paul pentru a-i preciza că preşedintele nu are puterea de a ordona tiruri de drone împotriva unui american ‘necombatant’ pe teritoriul SUA.

Democraţii şi-au exprimat şi ei îngrijorarea faţă de utilizarea civilă a dronelor, care pot repera un criminial, dar şi intercepta mesaje transmise prin reţelele Wifi sau urmări simultan mai multe persoane.

Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei Informaţiilor din Senat, a estimat marţi că ‘cea mai mare ameninţare împotriva vieţii private a americanilor sunt dronele şi reglementările foarte slabe care există în prezent asupra lor’.

Congresul a impus ca spaţiul aerian american să fie deschis din octombrie 2015 dronelor, care ar putea zbura cu miile de la acea dată.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...