Fechet: Sistemul de Garanție Returnare (SGR) este ca un copil. La ce trebuie să se aștepte românii începând de azi

Începând de astăzi, pe rafturile magazine vor apărea băuturi pentru care românii vor achita în plus o garanție de 50 de bani, sumă pe care o vor putea recupera ulterior, doar dacă vor returna ambalajul ( PET, sticlă, doză) la orice magazin, în automatele special amenajate sau direct la vânzător. Sunt purtătoare a acestei garanții doar băuturile în ambalaje pe care apare sigla RetuRo, semnalizate la raft corespunzător. Acestea vor intra pe piață gradual, în următoarele 3-4 luni, urmând ca la 30 iunie 2024 să existe doar astfel de ambalaje.
Alina Stanciu - joi, 30 nov. 2023, 12:22
Fechet: Sistemul de Garanție Returnare (SGR) este ca un copil. La ce trebuie să se aștepte românii începând de azi

Sistemul de Garanție Returnare ce a debutat azi presupune pentru consumatorii următoarele:

  1. Trebuie să caute în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și să plătească obligatoriun o garanție de 50 de bani.
  2. Să returneze ambalajele în stare intactă ( goale, neturtite, cu sigla si codul de bare prezente) la un punct de returnare, adică la unul dintre cele aproxmativ 80.000 de magazine din România.
  3. Să recupereze garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Aceasta va fi acordată sub formă de voucher dacă reciclarea se face la automate RVM sau cash, la casă,  dacă reciclarea se face la magazine mici care colectează manual.

Cum sistemul, unul foarte complex ce include un lanț format din 4.000 de producători și importatori, 80.000 de magazine, 17 centre regionale de numărare și colectare ambalaje ( din care doar unul este funcșional acum), 19 milioane de consumatori și un volum anual de 7 miliarde de sticle, PET, cutii de aluminiu de reciclat, este la început, acesta ar putea avea unele disfuncșionalități.

La ce se pot aștepta românii

„SGR este ca un copil pe care, în primul an, îl vom ajuta să meargă. Probabil se va ridica greu,  probabil va schiopăta la început, se va ridica mai greu, dar vom reuși pentru că avem sprijin din partea tuturor românilor. Nu este doar un sistem foarte mare – al doilea sistem dupa cel din Germania ( după numărul ambalajelor de gestionat), este un sistem național cetralizat – putem spune că este cel mai mare SGR din lume-care pune tiată țara în mișcare și reușeste să schimbe viața fiecărui român”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, este posibil, ca la început, unele dintre ambalaje să nu fie recunoscute de aparatele RVM pentru ” o oră sau o zi”. De asemenea, este posibil ca unii consumatori să nu știe ce ambalaje sunt purtătoare de garanție și pot fi reciclate în sistemul SGR.

„Aceste echipamente o să învețe să folosească 30.0000 de ambalaje. Este un sitem complex și există riscul ca pentru unul dintre aceste ambalaje, pentru o oră sau o zi să nu fie recunoscute de aparat. Se poate întâmpla ca românii  să nu știe din prima zi ce au de făcut și să creadă că pot aduce și ambalaje vechi.Până se vor bătători cărările între magazine și centrele de numărare și colectare să existe sincope. Sunt probleme care au apărut în toate țările. Cred că peste cinci ani toți românii vor spunea că a fost cea mai bună idee pentru că se vor bucura de un mediu mai curat”, a mai spus ministrul potrivit căruia a citit „zeci e pagini de motive pentru care sistemul nu se va putea lansa ]n data de 30 noiembrie”, dar a decis să nu accepte amânarea din respect pentru români.

Ministrul mai spune că în fiecare punct de colectare ( magazine) există „o hartă virtuală cu toate centrele de colectare și  numărare, sisteme diferite de etichetare, un sistem IT foarte complex, geolocatiile tuturor celor 80.000 de magazine unde se pot duce recipiente

Când vor apărea ambalajele SGR la raft

Potrivit CEO-ului RetuRo, compania care administrează sistemul SGR, ambalajele cu simbolul „Ambalaj cu garanție” vor intra pe piață treptat. Va dura între 3 și 5 luni pentru a ajunge  în magazine, urmând să coexiste cu ambalajele vechi până la 30 iunie 2024.

Din estimările Ministerului Mediului, în prima luna de la debutul SGR, doar 2% din ambalajele din piață vor fi SGR ( purtătoare de garanție),  în ianuarie procentul va ajunge la 15%, în februarie la 25%.

În acest context și centrele de numărare și colectare se vor deschide treptat, până la 17 cât sunt prevăzute în total.

Acum este deschis un singur astfel de centru în județul Cluj, urmând ca în ianuarie să fie deschis al doilea centru, la București, pentru ca mai apoi să fie inaugurate centre la Timiș, Bacău.

„Centrele vor fi corelate cu volumul de ambalaje SGR puse pe piață. Azi avem deschis primul centru de colectare, unul suficient pentru a acoperi nevoile din decembrie”.

Acum, România reciclează separat doar 12-13% dintre deșeuri, ținta fiind ca prin SGR să se ajungă la 65% în 2024, 80% în 2025 și 90% începând cu 2026.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Economia germană va pierde anul acesta 49 de miliarde de euro din cauza insuficienței forței de muncă
Economia germană va pierde anul acesta 49 de miliarde de euro din cauza insuficienței forței de muncă
Economia Germaniei va pierde anul acesta circa 49 de miliarde de euro pe care companiile le-ar putea obţine dacă criză de forţă de muncă specializată nu le-ar afecta producţia, potrivit unui......
BNS: Aproape 70% din finanţarea serviciilor medicale,pentru 16 milioane de persoane,este asigurată de sub 6 milione de angajaţi
BNS: Aproape 70% din finanţarea serviciilor medicale,pentru 16 milioane de persoane,este asigurată de sub 6 milione de ...
Un număr de sub şase milioane de angajaţi români plătesc 10% din veniturile obţinute, pentru a asigura servicii medicale ...
AEP: Au fost înregistrați 1.663 de mandatari financiari ai competitorilor electorali
AEP: Au fost înregistrați 1.663 de mandatari financiari ai competitorilor electorali
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European ...
Lucian Condruz, Lenovo: România s-a clasat pe al doilea loc în Europa ca vânzări de laptop-uri de gaming în 2023. Puterea de cumpărare este încă scăzută și românii cumpără un PC sau laptop ”bun la toate”
Lucian Condruz, Lenovo: România s-a clasat pe al doilea loc în Europa ca vânzări de laptop-uri de gaming în 2023. Puterea ...
România a ocupat locul al doilea pe piața de gaming din Europa, ca vânzări de PC-uri și laptop-uri cu o cotă de piață, ...