Fed va începe să cumpere de vineri obligaţiuni; achiziţiile vor totaliza lunar 40 mld dolari

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite va începe vineri să cumpere obligaţiuni, pe termen nelimitat, urmând ca achiziţiile să totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari, pentru stimularea economiei americane, a anunţat joi banca centrală americană, relatează MarketWatch.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 19:51
Fed va începe să cumpere de vineri obligaţiuni; achiziţiile vor totaliza lunar 40 mld dolari

În luna septembrie, aceste achiziţii, care se vor concentra pe obligaţiuni garantate prin ipoteci, vor atinge 23 de miliarde de dolari.

Rezerva Federală lansează astfel a treia rundă de suplimentare a lichidităţilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni, din cauza creşterii economice nemulţumitoare şi a ratei şomajului care se menţine peste nivelul de 8%.

Comitetul de politică monetară al Fed a încheiat joi o reuniune de două zile, exprimând îngrijorarea că, în lipsa unei intervenţii, „creşterea economică va fi insuficientă pentru a genera o îmbunătăţire sustenabilă a condiţiilor de pe piaţa muncii”.

Pe lângă achiziţiile de obligaţiuni, Fed intenţionează să menţină dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero până la jumătatea lui 2015, prelungind perioada faţă de termenul anunţat iniţial, respectiv sfârşitul anului 2014.

Astfel, acest termen va trece dincolo de mandatul preşedintelui Fed Ben Bernanke, care se va încheia la începutul lui 2014.

Rezerva Federală a menţinut dobânda cheie aproape de nivelul zero din decembrie 2008.

Votul în comitetul de politică monetară pentru măsurile anunţate a fost de 11 la 1.

Fed a luat această măsură agresivă de intervenţie din cauza temerilor continue referitoare la perspectivele economice, în special a celor de pe piaţa muncii.

„Dacă perspectivele pieţei muncii nu se vor îmbunătăţi substanţial, comitetul va continua să cumpere obligaţiuni garantate prin ipoteci, va face achiziţii suplimentare de active şi se va folosi şi de alte instrumente de politică monetară aflate la dispoziţie până va avea loc o ameliorare a acestor condiţii, în contextul stabilităţii preţurilor”, se arată în comunicatul Fed.

În pofida dobânzii cheie aproape de nivelul zero, în ultimii trei ani şi jumătate, şi a achiziţiei de către Fed a unor active de 2.300 de miliarde de dolari, rata şomajului s-a menţinut peste 8% de la începutul lui 2009, în SUA existând 12,5 milioane de şomeri.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a semnat protocol pentru construcția unui nou drum către Vama Isaccea
CNAIR a semnat protocol pentru construcția unui nou drum către Vama Isaccea
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că a participat luni la semnarea unui protocol de colaborare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și......
România poate să furnizeze Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi
România poate să furnizeze Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi
România poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi, a declarat, luni, premierul ...
Endava a desemnat-o pe Roxana Cîrcu în funcția de manager regional pentru operațiunile din Europa Centrală
Endava a desemnat-o pe Roxana Cîrcu în funcția de manager regional pentru operațiunile din Europa Centrală
Endava, furnizor britanic de servicii tehnologice de ultimă generație, care are 10 centre de livrare în România, dar ...
Ciucă: Pensiile pot fi mărite cu maximum 11%. Propunerea ca salariul minim să ajungă la 3.000 de lei brut este susținută de toată lumea
Ciucă: Pensiile pot fi mărite cu maximum 11%. Propunerea ca salariul minim să ajungă la 3.000 de lei brut este susținută ...
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, luni, că a discutat în PNL că procentul cu care se pot majora ...