Federaţia Bancară Europeană va calcula din aprilie o dobândă pentru dolari care va concura Libor

Federaţia Bancară Europeană (EFB), care reprezintă băncile din regiune, va începe din aprilie să calculeze o dobândă de referinţă pentru împrumuturile interbancare în dolari, în condiţiile în care acurateţea Libor, dobânda interbancară de la Londra, este pusă sub semnul întrebării.
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 21:57
Federaţia Bancară Europeană va calcula din aprilie o dobândă pentru dolari care va concura Libor

EFB calculează deja dobânda interbancară pentru împrumuturile în euro, Euribor, relatează Bloomberg.

Noua dobândă pentru dolari va fi pentru început calculată prin intervievarea a 20 de bănci, dar numărul acestora va creşte la 30 până la sfârşitul acestui an, a declarat Cedric Quemener, director al Euribor-EBF, divizia care va fi responsabilă cu noua dobândă.

Dollar Euribor va concura Libor, dobânda de referinţă folosită pe o piaţă mondială de 360.000 de miliarde de dolari, calculată de Asociaţia Bancherilor Britanici din Londra.

EBF nu este singura care încearcă să concureze hegemonia Libor. ICAP, cea mai mare companie de brokeraj a tranzacţiilor dintre bănci, a lansat în 2008 New York Funding Rate.

„Ne-am gândit ca băncile europene să fie mai mult reprezentate în stabilirea dobânzii pentru dolari, alături de alţi jucători internaţionali importanţi pe piaţa europeană, precum băncile chineze”, a arătat Quemener.

 

Autorităţile de reglementare britanice şi grupurile bancare discută o posibilă reformare amplă a modului în care sunt calculate ratele dobânzilor interbancare, în contextul acuzelor că indicele London Interbank Offered Rates (Libor), a fost folosit pentru a manipula investitorii.

 

Autorităţile de reglementare din America de Nord şi Japonia au extins anchetele începute cu un an în urmă în privinţa manipulării Libor şi a altor rate de referinţă folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, între care ipoteci şi carduri de credit.

 

Şi în Uniunea Europeană are loc o investigaţie dacă băncile au colaborat la stabilirea Euribor.

 

EBF a început discuţiile despre crearea unei dobânzi alternative la Libor în 2010, la cererea participanţilor din piaţă, iar în ultimele şase luni a efectuat teste.

 

Participanţii la stabilirea Euribor sunt întrebaţi în fiecare zi cât ar fi dispusă o altă bancă mare să plătească pentru a se împrumuta în euro. Dobânda pentru dolari va fi stabilită într-un mod similar.

 

„Înţelegem că lansarea acestui produs este o reacţie la consultările dintre Euribor-EBF şi acţionarii săi. Sprijinim orice iniţiativă care oferă mai multe alternative participanţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Bancherilor Britanici, Brian Mairs.

 

Libor a fost inaugurată la jumătatea anilor ’80, bancherii şi investitorii dorind o dobândă stabilită în afara SUA, în urma crizelor petroliere din deceniul anterior, când producătorii arabi şi sovietici au păstrat banii obţinuţi din vânzările de ţiţei în bănci britanice pentru a-şi proteja veniturile care riscau să fie confiscate de autorităţile americane.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...