Feliciu Paraschiv (ANCMMR): Guvernul va analiza propunerea noastră de scădere a impozitului impus companiilor cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro de la 1% la 0,5%

Guvernul va analiza propunerea venită din partea Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România de reducere a impozitului la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro de la 1% la 0,5%, a declarat Feliciu Paraschiv (foto), vicepreşedintele ANCMMR, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 19 mart. 2024, 17:08
Feliciu Paraschiv (ANCMMR): Guvernul va analiza propunerea noastră de scădere a impozitului impus companiilor cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro de la 1% la 0,5%

Acesta a participat marţi, la Palatul Victoria, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu şi mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului.

„Domnul prim-ministru ne-a chemat pentru a propune nişte măsuri pentru creşterea comerţului românesc, pe noi, Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, şi pe distribuitori, Asociaţia Distribuitorilor, să găsim soluţii pentru creşterea comerţului românesc, creşterea producţiei în România şi scăderea preţului şi a inflaţiei. Am propus reducerea impozitului la companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, acel 1%. Noi am vrut să creştem, iniţial, cifra, de la 50 de milioane la 500 de milioane, dar, am agreat cumva, dacă se poate, să scădem de la 1% la 0,5%. În principiu, au zis că studiază problema şi e posibil să se întâmple lucrul acesta. Nu se ştie încă de când, vor face întâi nişte calcule „, a declarat Feliciu Paraschiv.

El a precizat că în cadrul întâlnirii nu s-a discutat despre prelungirea măsurii plafonării adaosului la alimentele de bază.

„Nu am discutat despre plafonare. Plafonarea a fost prelungită, noi retailerii nu am fost de acord cu plafonarea. Pe înţelesul tuturor, înseamnă că în momentul în care plafonezi nişte preţuri la anumite produse e posibil să crească preţurile la alte produse din alte zone, şi aici mă refer la cosmetice, la detergenţi, la produse industriale”, a declarat Paraschiv.

Acesta a mai precizat că în cadrul consultărilor un alt subiect a fost cel legat de propunerea privind închiderea hipermarketurilor în weekend.

„Am discutat despre închiderea hipermarketurilor în weekend, care ar fi adus cumva clienţii din zonele de hipermarket către retalierii mici. Am convenit, totuşi, că nu e o soluţie care ar fi pe placul tuturor şi am propus închiderea magazinelor sâmbătă de la ora 13.00 şi duminică de la ora 13.00, pentru că dăm şi noi o gură de oxigen angajaţilor (…) Premierul a fost deschis, prima dată a fost surprins, după care a spus că a înţeles mesajul nostru şi a spus că analizează lucrurile. (…) Dacă ne uităm în toată Europa, undeva sâmbătă la ora 13.00 se închid toate magazinele. Închiderea la ora 13.00 pe care am propus-o noi pentru hipermarketuri ne-ar fi adus clienţi în magazinele mici tradiţionale. Nu e un lucru posibil, pentru că s-ar crea o discrepanţă (…) Alternativa ar fi să închidem toţi sâmbătă la ora 13.00 şi duminică la ora 13.00, şi magazinele mari şi magazinele mici, să avem un program de 8 ore sâmbăta şi un program de 8 ore duminica”, a declarat Paraschiv.

El a explicat că în mediul de afaceri, fiind unul extrem de concurenţial, nu s-ar putea lua o astfel de decizie individual.

„O să o ia unul sau doi retaileri şi restul nu. Şi atunci el pierde. Dacă vine Guvernul cu o lege şi spune: toată lumea închide la ora 12.00 sau la ora 13.00, sâmbăta, şi duminica la ora 13.00, toată lumea vom lucra la fel. (…) Nu există nicio pierdere, pentru că se vor muta vânzările din după-amiaza zilei de sâmbătă şi după-amiaza zilei de duminică, se vor muta în timpul săptămânii. Au spus că o să se gândească la asta „, a declarat Paraschiv.

El a mai precizat că în zilele următoare vor prezenta reprezentanţilor Guvernului o listă finală cu doleanţele lor, iar după o analiză a acestora săptămâna viitoare ar urma să aibă loc o nouă întâlnire la Guvern pentru a discuta concret măsurile care se preconizează a fi adoptate.

La rândul său, Daniel Trandafir, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Distribuitorilor, a declarat că în cadrul discuţiilor au prezentat părţii guvernamentale problemele cu care s-au confruntat în ultima perioadă, menţionând, între acestea: impactul impozitului pe cifra de afaceri, lipsa fondurilor europene pentru partea de comerţ şi distribuţie.

„S-au găsit soluţii, acestea vor veni către presă şi în zilele următoare. Toată lumea va analiza şi în următoarele zile veţi primi un comunicat de presă cu ce s-a rezolvat”, a declarat Trandafir.

Sursa foto: Monitoruldevrancea.ro

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...