Femeile, mai afectate de şomaj decât bărbaţii – raport

Femeile sunt mai afectate de şomaj decât bărbaţii, relevă raportul pe 2012 privind tendinţele mondiale în angajarea femeilor făcut public marţi la Geneva de Organizaţia Internaţională a Muncii /OIM/, preluat de AFP.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 15:25
Femeile, mai afectate de şomaj decât bărbaţii - raport

Potrivit acestui raport, realizat în cooperare cu ONU Women /entitatea ONU pentru egalitatea de gen şi susţinerea femeilor/, între 2002 şi 2007 rata şomajului pe plan mondial în rândul femeilor era de 5,8%, comparativ cu 5,3% pentru bărbaţi.

Criza survenită ulterior a crescut acest decalaj de la 0,5% la 0,7%, ceea ce s-a tradus prin distrugerea a 13 milioane de locuri de muncă ocupate de femei, subliniază documentul.

În plus, autorii acestuia avertizează că nu există nicio perspectivă de ameliorare în următorii ani.

Per total, după criza din 2009, în lume s-au pierdut 29 de milioane de locuri de muncă ocupate atât de bărbaţi cât şi de femei, iar în 2013 s-ar mai putea pierde încă 2,5 milioane.

‘În pofida contribuţiei pe care o au la economie şi la productivitatea acesteia la scară mondială, femeile se confruntă cu numeroase obstacole care le împiedică să-şi realizeze pe deplin potenţialul economic’, a declarat fosta preşedintă din Chile Michelle Bachelet, directoarea ONU Women.

În ţările în curs de dezvoltare, femeile au fost afectate de şomaj în special în sectorul comerţului, mai arată raportul. Şi în economiile avansate, cota de angajare a femeilor în industrie s-a redus la jumătate, iar 85% dintre femeile care au plecat din industrie s-au reorientat către servicii, cu precădere învăţământ şi sănătate.

În anul în curs, potrivit raportului, o treime dintre femei lucrează în agricultură, aproape jumătate în servicii şi 16% în industrie.

Referitor la segregarea în privinţa angajării în muncă, raportul constată că pretutindeni în lume bărbaţii sunt supra-reprezentaţi în meserii legate de artizanat, comerţ sau maşini, dar şi în funcţiile de conducere. Comparativ, femeile sunt supra-reprezentate în locurile de muncă ce presupun calificare medie, cum sunt secretariatul sau comerţul.

Autorii raportului au mai constatat că 50% dintre femeile care lucrează ocupă locuri de muncă aşa-zis ‘vulnerabile’, cum sunt cele în familie sau pe cont propriu, fără garanţia unui salariu. În rândul bărbaţilor, această proporţie este de 48%.

OIM consideră că este nevoie de o îmbunătăţire în infrastructuri pentru a reduce povara sarcinilor casnice şi de dezvoltarea serviciilor de supraveghere a copiilor. Organizaţia cere de asemenea ‘concedii de maternitate bine indemnizate’ şi ‘instaurarea dreptului de recuperare a postului’.

În fine, OIM recomandă ca ţările să lanseze campanii de sensibilizare pentru combaterea stereotipurilor legate de sex şi pentru a garanta aplicarea legislaţiei care vizează combaterea segregării la acest capitol.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...