Femeile vor ocupa 28% din funcțiile de conducere din companiile financiare până în 2030

Femeile vor ocupa mai puţin de o treime (28%) din funcţiile de conducere din cadrul companiilor din sectorul serviciilor financiare până în 2030, analizând în funcţie de evoluţia de până acum, potrivit celei mai recente ediţii a raportului Deloitte "Leadership, representation and gender equity in financial services".
AGERPRES - lun, 21 mart. 2022, 16:52
Femeile vor ocupa 28% din funcțiile de conducere din companiile financiare până în 2030

Conform acestei estimări, numărul femeilor în poziţii de conducere va creşte uşor, cu 4% în următorii opt ani, dar va fi în continuare sub nivelul de paritate. Raportul Deloitte a fost realizat în colaborare cu organizaţia 100 Women in Finance, care îşi propune să sprijine femeile din industria financiară.

În plus, raportul subliniază că această creştere previzionată se află sub pragul ţintă de reprezentare în cadrul unui grup, o pondere de 30% fiind considerată nivelul minim de reprezentare care poate impulsiona schimbarea în cadrul unui grup mai larg, potrivit cercetărilor academice despre diversitate şi leadership.

Raportul subliniază, de asemenea, că efectul de multiplicare se aplică şi în domeniul serviciilor financiare, şi anume impactul pe care îl are numărul femeilor care fac parte din echipa de management de top asupra promovării altor femei din organizaţie în poziţii de conducere.

În cazul în care companiile nu depun eforturi suplimentare în arii precum recrutarea, retenţia, planificarea succesiunii şi revenirea la locul de muncă, atunci decalajul dintre femeile care fac parte din echipa de management de top şi cele cu poziţii de manager de nivel inferior s-ar putea mări de la 9% în 2021 la 14% în 2030, mai arată raportul.

„Prezenţa femeilor în funcţii de top este de cele mai multe ori o sursă de inspiraţie, dar şi o sursă a efectului de multiplicare. În Europa, de exemplu, analizele Deloitte arată că promovarea unei femei în echipa de management de top corespunde promovării a trei alte femei în funcţii de manageri, aşadar, pentru a avea o forţă de muncă diversă, companiile pot începe prin a lua măsuri pentru îmbunătăţirea diversităţii la vârful organizaţiei”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, şi coordonatoarea programului SheXO Club.

Printre iniţiativele pe care companiile din sectorul serviciilor financiare ar trebui să le ia în considerare pentru a păstra şi recruta femei în poziţii de leadership, raportul evidenţiază utilizarea modului de lucru hibrid.

„Pentru multe femei, revenirea la birou, fie cu normă întreagă, fie într-un mod hibrid, ar putea genera provocări în ceea ce priveşte îngrijirea copiilor sau chiar oportunităţile de avansare în carieră. Prin urmare, companiile din domeniul serviciilor financiare ar trebui să ia în calcul potenţialele dezavantaje ale modului de lucru hibrid şi să comunice în mod clar aşteptările şi parametrii din cadrul acestor noi moduri de lucru”, recomandă raportul.

Mai mult decât atât, aşa-numitele programe de relansare a carierei pot deveni un instrument şi mai puternic pentru a atrage şi păstra femeile, potrivit raportului, având în vedere că 43% dintre femei îşi părăsesc locul de muncă după ce au un copil, iar mai mult de jumătate dintre exponentele generaţiei Millennials anticipează să îşi vor întrerupe cariera la un moment dat.

Cea mai recentă ediţie a raportului Deloitte „Leadership, representation and gender equity in financial services”, dezvoltat în colaborare cu organizaţia 100 Women in Finance, se bazează pe analiza datelor publice a peste 100 de instituţii din domeniul serviciilor financiare din SUA, realizată de Deloitte Center for Financial Services.

Programul SheXO Club, o iniţiativă globală a Deloitte lansată în România în 2012, îşi propune să construiască o comunitate de femei de afaceri care să fie conectată, să crească şi să prospere prin crearea unei platforme dedicate schimbului de experienţe.

Prin intermediul întâlnirilor, cercetărilor şi analizelor destinate clubului, membrele acestuia îşi vor putea extinde cunoştinţele în domenii precum leadership, economie, tendinţe globale şi modele de afaceri, împărtăşind în acelaşi timp cele mai bune practici în domeniul diversităţii şi incluziunii.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă, dar că sunt......
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Orban: Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat ...
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj ...