Fenechiu: 12 firme sunt interesate de CFR Marfă

Ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat Guvernul că 12 companii "foarte puternice din Europa" sunt interesate de privatizarea CFR Marfă şi a dat asigurări că situaţia de la Oltchim nu se va repeta, deoarece firma de consultanţă a impus de această dată condiţii dure de participare.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 11:25
Fenechiu: 12 firme sunt interesate de CFR Marfă

Ministrul a fost întrebat de premierul Victor Ponta, în şedinţa de marţi a Guvernului, cum decurge procesul de privatizare a CFR Marfă, iar acesta l-a asigurat că procesul decurge foarte bine.

„Da, domnul prim-ministru, suntem în grafic. Fără a da nume, că nu pot astăzi, vreau să vă spun că există, se pare, un interes destul de mare, sunt vreo 12 companii care au anunţat că vin deja să cumpere caiete de sarcini. Sper din toată inima să fie în regulă”, a spus Fenechiu.

Ponta i-a cerut să nu prezinte public niciun nume de companie şi să aibă grijă ca procesul de privatizare să fie organizat transparent, fără ca aceia care „şi-au bătut joc de Oltchim în toamnă” să poată acţiona.

„Transparenţă maximă, condiţii în aşa fel încât cei care şi-au bătut joc de Oltchim în toamnă să nu mai aibă niciun fel de loc de acţiune”, a atenţionat Ponta, fiind asigurat de ministru că situaţia nu se va repeta.

„Am încredere în compania care asigură consultanţa, iar condiţiile impuse de ei pentru această procedură sunt atât de dure încât chiar nu-şi mai poate permite niciunul din cei care au fost astă toamnă la Oltchim, sută la sută. Ca drept dovadă, toţi cei care până acum s-au înscris sunt reprezentanţi ai unor companii foarte puternice din Europa”, a dat asigurări ministrul.

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 798,05 milioane lei (180 milioane de euro), iar câştigătorul va fi stabilit la jumătatea lunii iunie.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim, situaţie menţionată de premierul Ponta în discuţia cu ministrul Transporturilor, a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...