Fenechiu : CFR Marfă a făcut profit după ani de zile. S-ar putea să nu se mai privatizeze

Iulie şi august au fost primele luni cu profit pentru CFR Marfă, iar septembrie va fi tot cu profit, spune fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, demisionat din funcţie din cauză că a fost găsit vinovat pentru fapte de corupţie.
Florin Cojocaru - lun, 23 sept. 2013, 21:04
Fenechiu : CFR Marfă a făcut profit după ani de zile. S-ar putea să nu se mai privatizeze

„În iulie şi august CFR Marfă a făcut profit, circa 15 milioane de lei în fiecare lună, iar în septembrie va fi chiar mai mult. Este vorba de profit operaţional, nu net, dar gândiţi-vă ce înseamnă asta pentru o companie care pierdea constant, de ani de zile”, arată Fenechiu fără a preciza de unde are informaţiile. Întrebat fiind despre anomalia de la CFR Marfă, unde cumpărătorul Gruia Stoica mai are doar o lună pentru a aduce cele 202 milioane de euro pentru companie, dar nici măcar nu a notificat tranzacţia la Concurenţă, fostul ministru a precizat că „nu e obligatoriu să notifice, poate da banii înainte şi aşteapta să vadă dacă primeşte avizul după”, a spus Fenechiu (condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, dar cu dreptul la recurs – n.r.).

Contactat de ECONOMICA.NET, Stoica a spus că nici nu se poate pune problema de aşa ceva. „Doar n-o să fiu prost să dau banii până nu am aviz de la Concurenţă. Ce să fac, să ţin zeci de milioane de euro blocaţi pentru cinci luni, bani care ar produce o dobândă de milioane de euro?”, arată acesta.

Fără un aviz pozitiv de la CC pe concentrarea economică Grampet – CFR Marfă, Stoica nu-şi poate exercita conducerea asupra companiei feroviare. Cum o investigaţie a CC durează cam cinci luni, potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, patronul Grampet pare să nu poată prelua  efectiv CFR Marfă din cauză de timp. Astfel, privatizarea poate pica sau, ca soluţie alternativă, Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă prin care să se extindă termenul de plată.

Referitor la anularea privatizării, Fenechiu are o viziune surprinzătoare. „Dacă pică această privatizare, atunci procedurile se pot relua. Sau se poate decide că CFR Marfă nu se mai privatizează acum, că face şi profit”, a declarat acesta.
Privatizarea CFR Marfă este o condiţie asumată de România în cadrul memorandumului cu FMI. În cazul în care aceasta nu va ieşi varianta de rezervă a Guvernulului Ponta este managementul privat.

Grup Feroviar Român (GFR) a fost declarat câştigător în luna iunie în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru 51% din acţiuni. Contractul a fost semnat la sfârşitul lunii august. Înainte de aceasta, Guvernul a şters datorii ale companiei de 1,2 miliarde de lei din 1,8 miliarde datorii totale.

Grampet a câştigat şi licitaţia pentru operatorul naţional de transport feroviar de margă din Croaţia şi trebuie să plătească statului croat 130 de milioane de euro. De asemenea, a depus o scrisoare de intenţie la licitaţia pentru o companie de transport feroviar de marfă din Grecia, deţinută de stat.
Relu Fenechiu este ministrul în mandatul căruia a fost declarat câştigător al licitaţiei pentru CFR Marfă omul de afaceri Gruia Stoica. Contractul s-a semnat în mandatul actualului ministru Ramona Bădescu, însă nu de aceasta, ci de către secretarul de stat Cristian Ghibu.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...