Fenechiu: Guvernul vrea să vândă CFR Marfă cu datorii cât mai mici şi după testul investitorului

Statul vrea să cedeze pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă "cu datorii cât mai mici", preţul de vânzare urmând să fie stabilit după realizarea unui "test al investitorului" aprobat în prealabil de Comisia Europeană, a afirmat marţi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 19:21
Fenechiu: Guvernul vrea să vândă CFR Marfă cu datorii cât mai mici şi după testul investitorului

„Valoarea unei companii este dată de piaţă. Nu este dată de niciun fel de evaluare şi mai ales de niciun fel de păreri”, a spus Fenechiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că sunt discuţii cu Comisia Europeană pentru anularea unor datorii către bugetul de stat şi transformarea în acţiuni, precizând că Guvernul doreşte vânzarea CFR Marfă „cu datorii cât mai mici”.

Cele mai mari datorii ale companiei sunt către bugetul de stat, cel al asigurilor sociale şi CFR Infrastructură, existând şi penalităţi ridicate. Fenechiu a menţionat că la finalul lui 2011 datoriile totale se ridicau la 1,89 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei către entităţi publice.

Potrivit unui proiect HG bugetul Ministerului Transporturilor din activitatea de privatizare pe anul 2013, instituţia aşteaptă să câştige din vânzarea a 51% din acţiunile CFR Marfă cel puţin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), sumă rezultată după plata cheltuielilor legate de privatizare şi programate în acest an la circa 22 milioane lei. În proiect se menţionează că Ministerul Transporturilor va vira la buget suma de 268,75 milioane lei în urma vânzării a 51% din capitalul CFR Marfă, în condiţiile în care în acest an aşteaptă venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare. Proiectul este publicat pe site-ul ministerului.

Întrebat despre această evaluare, Fenechiu a spus că suma este „o interpretare greşită a cuiva”.

„Acolo se vorbeşte despre veniturile din privatizările anterioare (…) Nu putem vorbi de estimări, atât timp cât noi nu ştim astăzi ce vom vinde”, a spus ministrul.

El a adăugat că procesul de privatizare va începe de miercuri după promovarea unei hotărâri de guvern, fiind necesar „un test al investitorului”. Valoarea de piaţă a companiei va fi stabilită după aprobarea testului de către Comisia Europeană.

CSAT a avizat marţi proiectul HG pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă, solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care compania le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

Ministrul Transporturilor a arătat că în CSAT a fost aprobată vânzarea pachetului majoritar majoritar de acţiuni, care poate însemna 50,1% din titluri sau 99,9%, menţionând că procentajul va fi stabilit împreună cu consultanţii.

„Dorinţa mea ar fi să vindem cât mai puţin, cât mai aproape de 50% (…) Dacă într-adevăr compania va fi cumpărată de o companie privată puternică, care va dezvolta această companie de stat, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, pe restul pachetului de acţiuni vom obţine un preţ mult mai mare”, a mai spus Fenechiu.

Guvernul s-a angajat în ultimele negocieri cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când „toate condiţiile vor fi îndeplinite”.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...