Fenechiu îi mulţumeşte lui Ponta pentru poziţia avută pe subiectul „banilor negri” din campanie

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat joi că este posibil să fi exagerat atunci când a afirmat că mulţi politicieni folosesc "bani negri" în campanie, că în faţa legii au răspuns prea puţini şi că îi mulţumeşte premierului pentru poziţia avută pe această temă.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 21:43
Fenechiu îi mulţumeşte lui Ponta pentru poziţia avută pe subiectul

„Îi mulţumesc primului ministru care a fost la fel de corect ca mine şi a spus tuturor: «Să nu fim ipocriţi». Eu poate am obiceiul să vorbesc prea deschis şi să spun lucrurilor pe nume. Poate am exagerat când am spus că mulţi politicieni. Poate puţini politicieni, nu mulţi. Dar nu cred că cineva dintre dumneavoastră consideră că e o minciună atunci când spui că în politică se folosesc şi bani negri”, a spus Fenechiu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a prezentat pe blogul său un text în care a furnizat aproximativ 20 de exemple în acest sens.

„Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că atunci când Gheorghe Flutur la Suceava le dădea, a fost filmat dându-le bani oamenilor, ăia erau trecuţi în bugetul de campanie şi înregistraţi la partid? Sau am văzut-o foarte supărată pe fosta şefă a Camerei Deputaţilor, dar eu nu cred că bicicletele apar undeva într-o contabilitate, că le-ar fi cumpărat. Sau purceii şi sacii de cartofi de la Hunedoara. Şi câte şi mai câte”, a spus joi ministrul.

El a adăugat că „prea puţini” au răspuns în faţa legii pentru aceste fapte.

În urmă cu două zile, liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, afirmase că salută eliberarea lui Adrian Năstase din penitenciar şi că a închide un fost premier „pentru o chestiune” pe care mulţi politicieni au făcut-o i se pare „o mare greşeală”.

Solicitat să detalieze, el a răspuns că faptele la care s-a referit vizează găsirea de diverse forme pentru finanţarea campaniilor electorale.

„Domnul Băsescu, cu mâna pe inimă, spune că dumnealui a folosit doar «bani albi» în campania electorală. Să fim serioşi!”, a spus marţi Fenechiu.

Întrebat de unde proveneau acei bani, el a răspuns „din surse negre”, iar când i s-a cerut să dea un exemplu, Fenechiu a răspuns: „Nu ştiu. Întrebaţi-l pe domnul Băsescu! La un moment dat poate vă va spune, într-un moment de sinceritate”.

Premierul Victor Ponta s-a arătat, marţi, deranjat de insistenţele jurnaliştilor în cazul afirmaţiilor lui Fenechiu referitoare la banii folosiţi de partide în campaniile electorale, invitând la mai puţină ipocrizie.

Ponta a fost întrebat cum comentează afirmaţia ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, care a susţinut că faptele pentru care a fost condamnat Adrian Năstase sunt făcute şi de mulţi alţi politicieni.

Iniţial, premierul a replicat că nu este „comentator politic”, ulterior însă jurnaliştii au revenit cu întrebarea în cazul lui Fenechiu, făcând referire la faptul că ministrul ar fi susţinut că în campaniile electorale nu se folosesc doar „bani albi”.

„Şi este o surpriză generală, sunteţi şocaţi de acest lucru! Nu vreţi totuşi să fim mai puţin ipocriţi?”, a replicat retoric Ponta.

În schimb, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că afirmaţia vicepreşedintelui liberal potrivit căreia finanţarea campaniilor electorale s-ar face şi din surse negre este una excesivă, el apreciind că Fenechiu nu avea cum să verifice toate campaniile tuturor oamenilor politici.

„Nu am de ce să o calific neapărat. Este o declaraţie pe care a făcut-o, şi-o asumă, probabil că are argumente pe care vi le va da. Cred că e o afirmaţie excesivă. În primul rând pentru că domnul Fenechiu nu a putut verifica, nu poate nimeni dintre politicieni verifica toate campaniile tututror oamenilor politici”, a spus Antonescu, solicitat să comenteze afirmaţia lui Fenechiu.

El a arătat că este posibil ca Fenechiu să se fi referit numai la anumiţi oameni politici, din anumite poziţii.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...