Fenechiu: Îmi asum în totalitate schimbarea conducerii CFR SA

Schimbarea managementului companiei CFR SA a fost determinată de faptul că planul de administrare prezentat nu conţinea obiective concrete şi nici termene de realizare, nu vorbea nimic despre fondurile europene, despre modul în care poate fi făcută restructurarea companiei, a declarat azi la PRO TV, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, subliniind că îşi asumă în totalitatea această decizie.
Economica.net - Dum, 21 apr. 2013, 12:46
Fenechiu: Îmi asum în totalitate schimbarea conducerii CFR SA

Schimbarea managementului companiei CFR SA a fost determinată de faptul că planul de administrare prezentat nu conţinea obiective concrete şi nici termene de realizare, nu vorbea nimic despre fondurile europene, despre modul în care poate fi făcută restructurarea companiei, a declarat azi, la PRO TV, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, subliniind că îşi asumă în totalitatea această decizie.

„De la acest plan aş fi aşteptat mai multe obiective concrete şi cu termene de realizare. În acest plan nu se vorbeşte absolut nimic despre fondurile europene din perioada 2014-2020 şi despre direcţiile în care putem să folosim aceste fonduri. Nu se vorbeşte nimic despre modul în care putem face restructurare la CFR SA. Se spunea doar că vor fi disponibilizaţi 6.000 de oameni. Punct. În acest plan nu se vorbeşte nimic despre Gara de Nord. Este o decizie pe care am luat-o şi mi-o asum. Consider că azi CFR SA este cea mai importantă companie din portofoliul Ministerului Transporturilor şi de performanţa acestei companii depinde foarte mult performanţa mandatului meu. Cred că fiecare domeniu trebuie condus de profesionişti, nu de politruci, de oameni care se pricep la acel domeniu. Din nefericire, şi nu vreau să dau vina pe nimeni, nici din Consiliul de Administraţie şi nici CEO-ul CFR, din acest grup nu făcea parte nici măcar o persoană care vreodată în viaţa sa să se fi ocupat de domeniul feroviar, ceea ce, cred eu, a fost o greşeală”, a explicat Fenechiu.

El a precizat că a venit să conducă Ministerul Transporturilor şi nu va sta deoparte, să se uite, doar pentru că e management privat la o companie.

„Eu am venit să conduc Ministerul Transporturilor şi nu voi sta deoparte să mă uit şi să spun: nu mă interesează nimic pentru că e management privat. Voi cere tuturor îngăduinţa de a mă analiza după faptele pe care le fac şi după rezultatele pe care le am. Îmi asum în totalitate această schimbare, îmi asum în totalitate, împreună cu compania ce a făcut selecţia, noua echipa de administrare şi de management care este tot privată. Nu vreau să dau nume, dar sunt convins că actuala echipă va face într-adevăr performanţă la CFR SA. La CFR, pe ansamblu, este o activitate foarte complexă, nu se reduce doar la nişte scaune dintr-o gară. Cel mai important lucru este siguranţa feroviară şi tocmai pentru cel mai important lucru în aceste trei luni nu s-a făcut absolut nimic. Dacă Doamne fereşte, mâine se întâmplă ceva pe liniile ferate din România nu va fi responsabil un manager privat ci tot clasa politică”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a CNCF CFR SA a solicitat Consiliului de Administraţie să prezinte în data de 8 aprilie 2013 forma revizuită a planului de administrare (prezentat în 2 aprilie 2013), întrucât forma iniţială nu prevedea obiective cuantificate privind rezultatele prognozate pentru atingerea obiectivelor şi criteriilor de performanţă, principiile de bună practică stipulate în ghidul de guvernanţă corporatistă realizat de Banca Mondială şi Ministerul Transporturilor, dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru sporirea gradului de siguranţă, dezvoltarea strategiei pentru obţinerea viitoarelor finanţări POS T, şi nu în ultimul rând, corelarea planului cu angajamentele asumate de Guvernul României, Ministerului Transporturilor şi ale CNCF CFR SA în cadrul acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale.
 
Luni, AGA a respins planul de administrare revizuit, în aceste condiţii mandatul Consiliului de Administraţie încetând de drept. Din Consiliul de Administraţie al CFR făceau parte Lucian Isar (preşedinte), Enache Jiru, Sophocleous Dimitris, Dănuţ – Leonard Sandu şi Florian Raimund Kubinschi, membri.

Tot luni, AGA a numit un nou CA, format din Sorin Mîndruţescu, Peter Weiss, Peter Raymond Kubinski, Enache Jiru şi George Micu (ales şi în funcţia de director general).

Te-ar mai putea interesa și
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
BCE va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va ridica după luna septembrie interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a......
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Caz de botulism la Arad; tratamentul nu există în România, dar a fost găsit un ser în Republica Moldova
Doi soţi din Arad au fost diagnosticaţi cu botulism, însă în România nu există ser antibotulinic, iar medicii de la ...
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Airbus şi Boeing concurează pentru a furniza avioane de 5,3 miliarde dolari companiei italiene ITA
Grupul aeronautic european Airbus este favorit să câştige licitaţia de miliarde de dolari pentru noua flotă de aeronave ...
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un veteran de război rus în vârstă de 102 ani s-a vindecat de Covid-19, un caz excepţional
Un bărbat rus în vârstă de 102 ani, veteran din al Doilea Război Mondial, s-a vindecat de Covid-19 după a stat internat ...