Fenechiu spune că PPP sunt periculoase, dar necesare, şi vrea să evite taxarea autostrăzilor

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu afirmă că proiectele prin partneriat public-privat (PPP) sunt periculoase, dar necesare pentru dezvoltarea infrastructurii, şi că vrea să găsească şi alte moduri de finanţare a autostrăzilor prin acest tip de investiţii în afara taxării accesului.
Economica.net - lun, 29 apr. 2013, 15:04
Fenechiu spune că PPP sunt periculoase, dar necesare, şi vrea să evite taxarea autostrăzilor

„Parteneriatele public-private sunt proceduri periculoase, dar absolut necesare pentru dezvoltarea infrastructurii într-o ţară care nu poate să-şi dezvolte infrastructura rutieră şi feroviară doar prin fonduri europene. Nu ne ajung aceşti bani”, a declarat luni ministrul Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută cu comisarul europeană pentru politică regională Johannes Hahn, a abordat inclusiv subiectul PPP, discuţiile vizând posibilitatea întoarcerii banilor prin taxe de autostradă sau perioada optimă în care trebuie derulat un contract de acest tip.

„Discuţiile au fost cu privire la perioada optimă, care, după părerea mea şi după părerea dumnealui, este în jur de 10-15 ani, şi despre găsirea soluţiilor de rezolvare a riscurilor în alt mod decât punând taxe de autostradă”, a afirmat Fenechiu.

El a afirmat că în Europa sunt trei modele în ceea ce priveşte autostrăzile, respectiv cel nordic, unde acestea sunt gratuite, central-european, unde se plăteşte o taxă fixă pe un număr de zile, respectiv vinieta, şi cel mediteranean, unde plăteşti autostrada „aproape mai mult decât carburantul”.

„Sub nicio formă nu cred că pentru România este binevenit acest model sudic. Am reţineri şi dacă e binevenit modelul cu vinietă, dar oricum noi trebuie să discutăm despre o vinietă fixă şi posibilitatea circulării gratuite pe autostrăzi. Pentru aceasta trebuie să fim inventivi şi să găsim alte moduri de finanţare. Sper din toată inima să vă facem o surpriză în următoarea perioadă”, a mai spus Fenechiu.

Solicitat să explice cum va convinge un investitor să aloce bani în acest context, el a afirmat: „Dacă v-aş da dumneavoastră exemplul cum conving un investitor, aş face cea mai mare greşeală a vieţii. Lăsaţi-mă să-l conving şi după aceea vă spun cum l-am convins!”.

Fenechiu a mai fost întrebat dacă susţinerea statului intră în aceste calcule şi a răspuns că parţial da, dar nu într-un mod direct.

Reprezentanţii CE apreciază că România trebuie să aibă o abordare „foarte precaută” în identificarea partenerilor privaţi şi modelelor de parteneriat în cazul PPP, considerând că evaluările privind posibilitatea recuperării investiţiei au o acurateţe redusă, în special pentru infrastructura rutieră.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, s-a întâlnit joi, la sediul Comisiei Europene, cu Johannes Hahn, comisar pentru politică regională şi vicepreşedinte CE, unde s-au discutat solicitările României privind nevoile imediate şi pe termen lung în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport, absorbţia fondurilor structurale şi ridicarea presuspendării Programului Operaţional Sectorial Transport (POS-T).

„În ceea ce priveşte dezvoltarea proiectelor de autostrăzi prin parteneriat public privat (PPP), reprezentantul Comisiei a sugerat ca România să aibă o abordare foarte precaută în identificarea partenerilor privaţi şi modelelor de parteneriat. Datorită faptului că perioada de rambursare depăşeşte 10 ani, în opinia Comisiei evaluările privind posibilitatea recuperării investiţiei au o acurateţe redusă, în special pentru proiectele de infrastructură rutieră. A fost amintită situaţia Portugaliei, ca exemplu al nereuşitei acestui gen de proiecte”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Transporturilor.

Autorităţile române au anunţat până în prezent că intenţionează să deruleze mai multe proiecte prin PPP, care ar permite atragerea de fonduri private pentru susţinerea investiţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI percheziționează casa din Washington a oligarhului rus Oleg Deripaska
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska (foto) de la Washington, informează ...
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Programul Comisiei Europene pentru 2022 include o iniţiativă privind un venit minim adecvat
Comisia Europeană a adoptat marţi programul de lucru pentru 2022, care stabileşte următoarele etape ale agendei sale ...
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ai Sănătății și Agriculturii
Ioana Mihăilă și George Cățean au primit avize negative din parte comisiilor parlamentare pentru funcțiile de miniștri ...
Ioana Mihăilă a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii din partea comisiilor de specialitate ...