Fenechiu ştia de ieri de greva „spontană” de la CFR

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a aflat încă de marţi seara de greva "spontană" a angajaţilor CFR.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 10:01
Fenechiu ştia de ieri de greva

„Am avut informaţii aşa, pe surse”, a spus Fenechiu, răspunzând unei întrebări.

Angajaţi de la CFR Călători şi CFR Infrastructură au oprit spontan lucrul, miercuri dimineaţă, în jurul orei 7.00, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie, plăţile întârziind cu o zi. Greva s-a încheiat la ora 9.00, când trenurile care au staţionat aproximativ două ore în gări au fost puse în mişcare.

Ministrul a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din CFR, la finalul căreia a reiterat că salariaţii îşi vor primi banii miercuri sau cel târziu joi.

În cadrul întâlnirii au fost ridicate şi o serie de „probleme complicate şi complexe” în ceea ce priveşte transportul feroviar din România, potrivit sursei citate.

„Nu pot să iau măsuri în ceea ce priveşte reorganizarea companiei decât atunci când eu, ca ministru, când noi ca stat suntem la zi cu datoriile faţă de oameni. Am programat o întâlnire până la sfârşitul lunii ianuarie, la care am cerut sindicatelor să vină cu principalele probleme pe care le-au identificat, pentru a vedea cum putem să rezolvăm cât mai multe dintre ele”, a mai spus ministrul.

Fenechiu a trasmis scuze atât celor afectaţi miercuri de întârzierea trenurilor, cât şi angajaţilor CFR care nu şi-au primit banii.

Gheorghe Frăţică, liderul Federaţiei Mişcare Comercial, a afirmat că protestul a fost numai în zona celor care conduc circulaţia trenurilor, nişte oameni „foarte responsabili”. „I-am explicat domnului ministru că acolo, pe lângă salarii, au şi alte nemulţumiri cu furturile, pe care domnul ministru ne-a promis că le va rezolva, în special la componentele de cale ferată”, a spus el.

Secretarul general al federaţiei, Viorel Istrate, a afirmat că este „foarte posibil” ca protestele să fie reluate în cazul în care joi nu vor intra banii.

El a spus că federaţia nu a informat ministerul privind această grevă, întrucât aceasta nu a fost organizată de sindicate.

Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei de Locomotivă din România, a afirmat că în prezent salariile medii brute ale angajaţilor se ridică la aproximativ 2.200 lei, iar cele nete la sub 1.500 lei, iar cele ale reparatorilor sunt cele mai mici din sistem, ajungând la 1.000 lei net.

Măntescu a precizat că la Braşov angajaţii care asigură mentenanţa şi reparaţia locomotivelor la CFR Călători nu au oprit greva, în ciuda indicaţiilor date de sindicate. „Sperăm să îi convingem în perioada imediat următoare să înceteze acţiunea lor”, a mai spus Măntescu.

El a adăugat că a primit garanţii de la ministru că pe viitor plata salariilor se va face la timp.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...