1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 34 º

News

Fenechiu vrea să pună cruce metroului de Otopeni

Proiectul metroului care va uni Gara de Nord de aeroportul Henri Coandă nu este fezabil pentru actualul ministru al Transportului. El va propune în Guvern anularea lui şi înlocuirea cu o linie de tren directă.

03 iul, 2013 | | ECONOMICA.net

Proiectul liniei de metrou Gara de Nord -Otopeni ar putea fi anulat pentru că este prea scump. Sau cel puţin aşa spune ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, care a declarat că are de gând să propună în Guvern o iniţiativă în acest sens. „Am făcut nişte calcule şi nu văd cum se va putea amortiza o investiţie de 1,2 miliarde de euro pentru că, pur şi simplu, nu avem suficienţi pasageri pe Otopeni. E mai delicată problema cu japonezii, dar sigur se găseşte o rezolvare”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, o soluţie mult mai eficientă ar fi extinderea reţelei de cale ferată existentă până la aeroport. „O să propun Guvernului să înlocuim acest proiect cu unul suprateran pentru că avem infrastructură până aproape de Otopeni. Poate ultima porţiune va intra în subteran”, a mai spus Fenechiu. "Ar fi de 10 ori  mai ieftin", a continuat acesta.

Proiectul liniei de metrou Gara de Nord – Otopeni este vechi de 10 ani şi este aproape îngheţat. În anii trecuţi, Guvernul Japoniei s-a oferit să ne împrumute banii necesari pentru tot proiectul, însă nu au primit niciun răspuns de la autorităţile române. Ministrul Fenechiu a precizat că, în situaţia modificării proiectului inițial, probabil se va lucra tot cu japonezii.

Lungimea estimată a traseului Gara de Nord-Otopeni este de 14 kilometri, iar numărul de staţii propus ajunge la 12. Durata contractului pentru realizarea lucrărilor la structura de rezistenţă este preconizată la 60 de luni.
În ultima variantă a proiectului, finanţarea investiţiei ar urma să fie asigurată din credit extern (garantat de stat) şi alocaţie de la bugetul de stat.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO