Fenomenul Duster: De la primul SUV Dacia, la inspiraţie pentru japonezi

Cel mai bine vândut model al grupului Renault, inspiraţie pentru modelul Terrano al japonezilor de la Nissan, Dacia Duster a devenit o maşină globală. Fabricat pe trei continente, SUV-ul se pregăteşte pentru o nouă imagine. Va primi în această toamnă un facelift în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente auto din acest an - Salonul Auto de la Frankfurt. ECONOMICA.NET vă prezintă o scurtă istorie a modelului care a devenit un fenomen pe piaţa auto internaţională.
Economica.net - sâm, 13 iul. 2013, 16:51
Fenomenul Duster: De la primul SUV Dacia, la inspiraţie pentru japonezi

În GALERIA FOTO de mai sus puteţi vedea imagini cu variante ale modelului Duster

În 2009, la Salonul Auto de la Geneva a fost prezentat conceptul Duster – primul rezultat al colaborării dintre Centrul de Design Renault pentru Europa Centrală de la Bucureşti şi Renault Design Technocentre de la Guyancourt (Franţa). Crossoverul îndrăzneţ a cucerit audienţa. Peste un an, la uzina de la Mioveni a început producţia de serie a primului SUV produs de Dacia. Iată cum arăta conceptul prezentat la Salonul Auto de la Geneva 2009.

 

 

Duster este cel mai vândut model Dacia la nivel global, iar în acest an a devenit cel mai bine vândut model al grupului Renault. La Salonul Auto de la Frankfurt, Dacia va prezenta un facelift al SUV-ului, conform presei franceze. Succesul acestui model nu a trecut neobservat aşa că japonezii de la Nissan vor relansa modelul Terrano, a cărui producţie a fost întreruptă în 2005, inspirându-se de la SUV Duster.

Doar uzina de la Mioveni a produs peste 400.000 de modele din 2010 şi până în prezent. La un preţ mediu de 15.000 de euro, asta înseamnă peste 6 miliarde de euro. Grupul Renault comercializează modelul Duster sub brandul Renault şi în America de Sud (Brazili), Rusia şi Asia (India).

Duster a devenit cel mai bine vândut model al grupului Renault în acest an. În 2013 au fost vândute peste 155.729 de maşini în primele cinci luni ale anului, în creştere cu 59%, devansând modelul Clio IV (139.397), Megane (133.116) şi Sandero (124.918).

În Rusia, mai mult de jumătate din productia uzinei Renault de lângă Moscova este dedicată lui Duster. Duster a primit deja un facelift în Rusia şi este disponibil şi cu o cutie automată şi un motor de 2 litri. La fel şi în America de Sud.

Duster a cucerit şi Marea Britanie. SUV-ul spartan se vinde bine şi în Regatul Unit, iar doritorii sunt dispuşi să aştepte chiar şi şase luni pentru a intra în posesia unui model Duster.

Primele imagini cu Dacia Duster facelift

Presa indiană a prezentat imagini cu un prototip Nissan Terrano testat în Chennai, India, în apropierea uzinei Renault Nissan. Grila radiatorului este de tip „fagure” şi se diferenţiază de cea a modelului Duster. De asemenea, schimbări vor fi şi la faruri, dar şi la partea din spate, mai ales la lămpile stop. Şi interiorul va suferi modificări, preluând elemente de la Nissan Micra şi Sunny.

GALERIE FOTO AICI

Nissan va comercializa Dusterul restilizat sub numele Terrano, SUV comercializat de japonezi în perioada 1986-2005).  Maşina va fi mai scumpă decât modelul comercializat sub brandul Renault. Grupul francez spune că modelele Nissan care derivă din cele Renault vor fi mai scumpe şi invers, conform AutocarIndia. Publicaţia spune că diferenţa va fi cuprinsă în intervalul 50.000-75.000 de rupii, adică 600-900 de euro.

Nissan Terrano a fost vândut între 1986 şi 2005. Iniţial, modelul se situa în segmentul compact, dar începând cu 2005 dimensiunile au crescut şi modelul s-a transformat în Pathfinder-ul actual.

Varianta europeană a modelului Terrano a fost înlocuită cu modelele X-Trail şi Qashqay. Pathfinder a devenit o variantă superioară.

Duster Papuc?


Dacia „papuc” a fost unul dintre cele mai bine vândute modele ale constructorului român. Un model Duster Pick-up ar putea apărea în 2014.

Mai jos vă prezentăm câteva imagini generate pe calculator cu posibile variante ale modelelor Dacia Pick-Up


Imagine XTomi Design

 

 

 

Imagine generată pe calculator. Sursa: Caradisiac

 

Dacia Duster Pick Up AutoBild

Imagine generată pe calculator. Sursă: AutoBilld, credit foto Larson

 



 

Raportul calitate/preţ/prestaţii i-a adus numeroase premii acordate de profesionişti ai domeniului auto. Dacia Duster a fost aleasă „Maşina Anului 2011” în România şi Croaţia, a obţinut trofeele „SUV-ul Anului 2011” în România, „Autobest 2011”, „Cel mai 4×4 al anului 2012” în Franţa,  „Argus” (la categoria vehicule de familie) în Franţa şi titlul de „Campion la Valoarea Reziduală 2011” în Germania.

 

Sursă video: Youtube, 0-100.ro

 

 

Raliul Dakar şi Pikes Peak

Renault a participat cu două modele Duster la ediţia din 2013 a celui mai mare raliu din lume – raidul Dakar. Două echipaje argentiene au pilotat  modelele Duster preparate de Barratero şi Berta.

Duster Dakar 2013 era echipat cu un motor V6 de 306 cai putere, de 3,5 litri, cutie secvenţială cu 6 trepte SADEF, diferenţial autoblocant multidisc Heavy Duty F9 şi suspensii faţă Four Link şi spate de tip dublu trapez. Amortizoarele au fost produse de Baratec.

 

 

Monstrul de 850 de cai putere de la Pikes Peak

Dacia a participat la cursa de la Pikes Peak 2011 cu un bolid de 850 de cai putere echipat cu un motor Nissan. Pilotul
Jean-Philippe Dayraut a obţinut locul al treilea.

 

 

DATE TEHNICE ALE DACIA DUSTER „NO LIMIT” Pikes Peak

ŞASIU

De tip tubular din oţel 25CD4S

Suspensii cu dublu triunghi

Amortizor OHLINS TT 40 MK2

MOTOR

Baza motor: NISSAN VR 38 DETT / Nissan GTR

6 cilindri în V 3.8 litri bi-turbo 4 supape / cilindru

Alezaj x Cursă = 95.5 x 88.4 mm

Putere maxima: 850 CP la 7000 rot./min

Cuplu maxim: 900 Nm la 5000 rot./min

TRANSMISIE

Cutia de viteze secventială SADEV cu 6 viteze

Puntea fata SADEV

SISTEM DE FRANARE

Frana fata (diametru în mm – tip) 355 – otel galvanizat

Frâna spate (diametru în mm – tip) 330 – otel galvanizat

ROTI

9’’x18’’ aliaj de aluminiu forjat

Pneuri Pirelli 24/65 -18

DIMENSIUNI / MASA

Lungime: 4 450 mm

Latime: 1 900 mm

Ecartament fata/ spate: 1 690 mm

Ampatament: 2 500 mm

Masa: 950 kg

Rezervor de carburant : 80 l

PARTENERI & SPONSORI

Dacia

Eurodatacar

Motul

Pirelli

Renault Sport Technologies

Tork Engineering

BRM

Sodemo (care în acest an aniversează 35 de ani de existenţă şi colaborare cu Renault Sport Technologies)

Sadev

SN Diffusion

Ohlins

Te-ar mai putea interesa și
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete Taurus şi respingerea de către acesta a desfăşurării de trupe......
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...