Fercală renunţă la funcţia de preşedinte al CS. Rămâne la conducerea executivă a SIF Transilvania

Mihai Fercală a fost numit director general şi preşedinte executiv al Directoratului SIF Transilvania (SIF3) după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al societăţii de investiţii financiare.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 16:14
Fercală renunţă la funcţia de preşedinte al CS. Rămâne la conducerea executivă a SIF Transilvania

Schimbările au fost avizate vineri, în prima şedinţă a Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania.

Trecerea la sistemul dualist de conducere, cu Consiliu de Supraveghere şi Directorat, a fost aprobată de acţionarii SIF Transilvania într-o AGA derulată pe 21 aprilie. Anterior, societatea a fost condusă Consiliu de Administraţie, al cărui preşedinte era şi director general.

Încă de la înfiinţarea SIF-ului, în 1992, Feraclă a fost preşedinte CA şi director general, iar la alegerile din 21 aprilie, el a fost ales preşedinte al Consiliului de Supraveghere.

Alături de Fercală, în directorat au mai fost numiţi Ion Mihăilă şi Iulian Stan, care ocupă fiecare funcţia de vicepreşedinte executiv – director general adjunct. Ambii au lucrat şi anterior la SIF Transilvania.

Mihăilă a fost director general adjunct al SIF Transilvania din iulie 2009 şi lucrează în cadrul societăţii încă de la înfiinţarea acesteia.

Funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere, rămasă vancată în urma demisiei lui Fercală, a fost preluată de Răzvan Găvăneanu, fiul omului de afaceri Corneliu Găvăneanu, care deţine Metaltrade şi porturile Docuri şi Bazinul Nou din Galaţi. Răzvan Găvăneanu a început să activeze în cadrul SIF Transilvania în luna septembrie a anului trecut, iar din luna decembrie până la alegerile din 21 aprilie a fost membru provizoriu în Consiliul de Administraţie.

Găvăneanu a intrat în Consiliul de Administraţie în luna decembrie, când a fost numit administrator provizoriu şi a preluat locul vancat în urma demisiei lui Valentin Raţă.

În funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere a fost numit Ştefan Szabo.

Întrucât un loc în Consiliu a rămas vacant încă de la alegerile din aprilie şi încă o poziţie s-a eliberat în urma demisiei lui Fercală, au fost cooptaţi doi membri provizorii, respectiv Floriean Firu (care a vicepreşedinte CA şi director general adjunct la SIF Transilvania) şi Petru Mihalcea (fost membru CA).

Directoratul SIF Transilvania este format din directorii executivi ai societăţii, acesştia coordonând activitatea de zi cu zi, în timp ce Consiliul de Supravegere este compus din membrii non-executivi. Directoratul este numit de Consiliul de Supraveghere, iar membri Consiliului sunt aleşi de acţionari în AGA.

SIF Transilvania a încheiat primul trimestru cu un profit net de 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro), cu mult sub perioada similară a anului trecut, când vânzările de acţiuni BRD şi Erste au ridicat câştigul la 67,8 milioane lei.

Veniturile au coborât de 2,5 ori în primele trei luni din acest an la 35,3 milioane lei (8 milioane euro), în timp ce cheltuielile s-au triplat, ajungând la 29,4 milioane lei (6,7 milioane euro). În primul trimestru al anului trecut, societatea a consemnat venituri de aproape 91 milioane lei şi cheltuieli de 10,5 milioane lei.

Creşterea vizibilă a cheltuielilor a fost determinată de costurile cu investiţiile financiare cedate, care au urcat la 24,8 milioane lei, faţă de doar 5,5 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut.

La finele lunii martie, SIF Transilvania avea 7,025 milioane de acţionari persoane fizice şi 455 persoane juridice. Un pachet de acţiuni reprezentând 85,28% din capitalul social era la investitori români (7,023 milioane de persoane fizice – 67,63%; 386 de persoane juridice – 17,65%), iar restul de 14,72% la 2.114 investitori străini (2.045 persoane fizice – 0,62%; 69 de persoane juridice – 14,1%).

Acţiunile societăţii de investiţii financiare au încheiat şedinţa bursieră de vineri în stagnare, la preţul de 0,4955 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a SIF Transilvania este de 541,1 milioane lei (125,1 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Numărul racordărilor la rețelele de gaze și electricitate nu a crescut, în urma modificărilor legislative – Consiliul Concurenței
Numărul racordărilor la rețelele de gaze și electricitate nu a crescut, în urma modificărilor legislative – Consiliul ...
Numărul racordărilor consumatorilor casnici la sistemele de distribuție a gazelor naturale și la rețelele de distribuție ...
Şeful STB anunţă că angajează noi şoferi: Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării sindicatului
Şeful STB anunţă că angajează noi şoferi: Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării ...
Directorul general al STB, Adrian Criţ, a anunţat, luni, că s-a demarat procedura de angajare de şoferi de autobuz, selecţia ...
Rata de incidenţă COVID în Bucureşti a ajuns la 10,23
Rata de incidenţă COVID în Bucureşti a ajuns la 10,23
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, luni, în Bucureşti de 10,23 cazuri la mia de locuitori, conform ...