1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Companii

Un crescător de vite din Bistriţa lucrează cu roboți pentru a-şi întreţine ferma de 280 de vaci. Aceștia mulg, fac curat şi hrănesc animalele

Un fermier din județul Bistrița-Năsăud "și-a angajat" cinci roboți care să îi mulgă, să îi hrănească animalele și să-i curețe grajdurile. L-au costat aproximativ 700.000 de euro pe care i-a luat parțial din fonduri europene, dar avantajele sunt enorme. Roboții lucrează cât 7-8 oameni la un loc, iar producția a crescut cu 2-3 litri pe cap de animal. Toate acestea îi permit să pregătească lansarea propriului brand de lapte proaspăt și brânzeturi.

14 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

Vlăduț Peica, un crescător de animale din județul Bistrița-Năsăud, a adus în ferma sa din comuna Cetate ultima tehnologie în materie de robotică destinată fermelor de vaci. Mulge animalele cu doi roboți, curăță grajdul cu un altul, în timp ce unul ridică mâncarea animalelor și unul alăptează automat vițeii.

Îi are de mai bine de un an și i-au permis să crească producția cu 3 litri pe cap de animal, să aibă un lapte de mai bună cașitate și să plătească doar doi angajați cu care lucrează și 200 de hectare  de teren arabil. 

Investiția necesară s-a cifrat la peste 732.000 de euro, din care valoarea finanțării nerambursabile prin PDNR 2020 a fost de 400.200 euro. Proiectul a presupus, pe lângă achiziția de roboți care s-a cifrat la aproximativ 700.000 de euro, construirea unei săli de muls și a unui spațiu de procesare a laptelui, pe un lot pe care există deja o hală cu destinația fermă de vaci, cu o capacitate de 120 de capete.

De asemenea, s-au achiziționat cușete pentru odihnă a animalelor, tanc de răcire a laptelui, echipamente de procesare, vană mecanizată de procesare brânzeturi, sistem de împingere automată a furajelor, sistem de curățat gunoiul de grajd, dar și alte echipamente.

Ferma Peica are 280 de vaci dintre care 130 pentru lapte.

"Am ieșit foarte mult în străinăte, mai ales în Olanda și Germania și, văzând ce se întâmplă acolo, am vrut să implementăm și la noi. Un robot mulge cel mult 70 de vaci. Ne-a crescut producția cu 2-3 litri pe cap de vacă, ceea ce ne permite să producem aproximativ 4.000 de litri de lapte pe zi. Avem și un robot care face curat la adăpostul de grătare. Face curat din oră în oră și se duce să se încarce singur. Un altul ridică mâncarea la nivelul animalului. Toți sunt din Olanda. Dacă nu am avea acești roboți am avea nevoie de 7-8 oameni", a declarat pentru ECONOMICA.NET Peica care se pregătește deja de popularea fermei cu noi roboți.

"Acum lucrăm la un nou proiect (cu fonduri europene n.red). Construim un nou adăpost și cumpărăm un robot care prepară mâncarea și o altă pompă de muls. Noul proiect are o valoare de 1,3 milioane de euro", a mai declarat fermierul.

Vor lansa propriul brand

Roboții îl vor ajuta pe Peica să treacă la un nou pas strategic pentru business-ul lui care a ajuns în 2018 la 1,9 milioane de lei- lansarea propriului brand de lapte și brânzeturi-Ferma Peica.

Acum, ferma lui livrează către gigantul francez Lactalis și prin dozatoare cu lapte crud. De câteva zile testează însă și noile produse-lapte procesat și brânză ce se vor vinde ulterior sub brand propriu.

"În punctul de procesare avem o capacitate de 1-2.000 de litri pe zi. Suntem la primele teste pentru lapte și brânză. Vrem să lansăm propriul brand care se va numi Ferma Peica. Folosim numai ingrediente naturale, cheag și sperăm că vom fi apreciați în piață. Din păcate, oamenii sunt obișnuiți cu gustul unor produse în care s-au adăugat tot felul de aditivi", mai spune omul de afaceri.

Societatea vizează realizarea unei producții totale anuale de 960.000 litri de lapte. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO