Fermierii amână acțiunile de protest stabilite începând din 27 mai, pentru a nu fi speculate politic

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) a decis amânarea acţiunilor de protest ce trebuiau să aibă loc începând de luni, 27 mai 2024, pentru a se delimita de orice acţiuni care pot fi interpretate sau speculate politic în această perioadă de campanie electorală, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 24 mai 2024, 20:48
Fermierii amână acțiunile de protest stabilite începând din 27 mai, pentru a nu fi speculate politic

„Motivul acestei decizii majore, dar asumate, este dorinţa fermă a organizaţiei de a se delimita de orice acţiuni care pot fi interpretate sau speculate politic în această perioadă de campanie electorală. În urma semnalelor primite, că anumite forţe politice doresc să folosească mobilizarea fermierilor pentru a câştiga capital de imagine şi a specula în favoarea lor situaţia grea din agricultura românească, există riscul real al confiscării mesajelor şi revendicărilor legitime ale unei categorii socio-profesionale şi transformării lor într-o armă împotriva adversarilor politici. Refuzăm să fim folosiţi!”, au transmis vineri reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit sursei citate, lista revendicărilor urgente la care „fermierii doresc urgent soluţii şi termene clare de rezolvare” a fost depusă pe masa autorităţilor, urmând ca în următoarea perioadă să fie continuate discuţiile, pe calea dialogului civil, pentru apărarea drepturilor membrilor organizaţiei.

„În contextul apropierii alegerilor europene (total insuficient promovate în România, din punctul nostru de vedere), am solicitat fiecărui grup politic parlamentar o listă de priorităţi şi măsuri pentru a aborda provocările actuale din sectorul agricol, angajamentele pe care intenţionează să le pună în aplicare pentru a sprijini fermierii români şi pentru a asigura sustenabilitatea şi competitivitatea lor în cadrul agriculturii Uniunii Europene. Dorim să stabilim un dialog constructiv şi să colaborăm eficient pentru atingerea obiectivelor comune – dar, ca organizaţie de fermieri, nu facem politică!.Subliniem că problemele noastre rămân şi chiar se agravează pe zi ce trece, odată cu tergiversarea de către autorităţi a unor soluţii structurale, eficiente şi bine fundamentate, aşa cum am solicitat încă din luna ianuarie. Acestea au consecinţe devastatoare pentru predictibilitatea activităţii agricole. În condiţiile deciziei ca mişcările noastre de protest să nu interfereze cu campania electorală şi să nu influenţeze rezultatul alegerilor şi asocierea noastră cu partide politice, vom relua organizarea acestora după data de 9 iunie 2024”, au avertizat reprezentanţii Forumului APPR.

Cu toate acestea, organizaţia a solicitat autorităţilor să dea dovadă de responsabilitate şi să răspundă solicitărilor fermierilor prin acţiuni concrete, deoarece „agricultura este fundamentul unei economii sănătoase şi al securităţii alimentare”.

„Inacţiunea şi temporizarea excesivă nu reprezintă o opţiune atunci când miza este viitorul fermierilor români şi al agriculturii naţionale. Mobilizarea fermierilor va continua până când vor fi implementate soluţiile necesare pentru redresarea agriculturii româneşti! Nu vom accepta niciun compromis care să submineze viitorul membrilor noştri, iar anunţul de astăzi nu reprezintă un act de clemenţă, ci un avertisment prin care vă facem cunoscut faptul că vom relua acţiunile cu şi mai multă determinare pentru a ne apăra drepturile legitime”, se mai arată în comunicatul transmis de Forumul APPR.

Acum trei zile, aceeași asociație anunță că este ferm decisă să iasă in stradă în data de 27 mai.

„Salutăm deciziile autorităților de a găsi soluții la unele dintre revendicările Forumului APPR și ne manifestăm interesul de a urmări viitoarele acțiuni pe care acestea le vor întreprinde pentru a veni în sprijinul agricultorilor cu măsuri concrete și rezolvări pertinente. Reamintim pe această cale că, momentan, prea puține dintre problemele cu care se confruntă sectorul și-au găsit rezolvarea. Prin urmare, protestele naționale anunțate pentru data de 27 mai își urmează cursul, timp în care vom rămâne deschiși dialogului cu autoritățile pentru ca problemele fermierilor, deja îndelung amânate, să fie rezolvate până la capăt”, au declarat oficialii Forumului APPR într-un comunicat de presă transmis în data de 21 mai.

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România este o structură profesională federativă înfiinţată în anul 2012, formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional agricol din România. Forumul APPR furnizează asistenţă tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România, şi face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
România „fierbe”. Cod galben de caniculă în Bucureşti şi în aproape jumătate din ţară. Disconfortul termic va creşte în zilele următoare – ANM
România „fierbe”. Cod galben de caniculă în Bucureşti şi în aproape jumătate din ţară. Disconfortul ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări Cod galben de caniculă, primul valabil în cursul zilei de luni în 13 judeţe şi în Bucureşti, iar al doilea marţi,......
Ţările ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob – raport SIPRI
Ţările ce deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe glob – ...
Statele care deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe plan global, ...
Electromontaj a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor
Electromontaj a semnat un parteneriat cu Vestas pentru instalaţiile de racordare la SEN a noului parc eolian Vifor
Grupul Electromontaj începe un nou proiect pe energie verde prin semnarea parteneriatului cu Vestas pentru proiectarea şi ...
Risipa alimentară în România, între cauze și prevenție
Risipa alimentară în România, între cauze și prevenție
Se estimează că în Europa ajung la gunoi, anual, aproximativ 89 de milioane de tone de alimente, iar cel puțin 2,5 milioane ...