Fermierii din SUA hrănesc vacile cu dulciuri, din cauza preţului record la porumb

Fermierii din SUA, confruntaţi cu preţuri record la porumb, hrănesc vacile cu ciocolată, bomboane gumate, bezele, topping pentru îngheţată şi praf pentru prepararea cicolatei fierbinţi, afirmă crescători de animale, nutriţionişti pentru bovine şi traderi de materii prime, potrivit CNN.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 12:31
Fermierii din SUA hrănesc vacile cu dulciuri, din cauza preţului record la porumb

„Este o practică folosită de decenii şi este o modalitate bună pentru producători să-şi reducă costurile cu furajele şi să livreze produse mai ieftine pentru consumatori”, a afirmat Ki Fanning, nutriţionist pentru animale la Great Plains Livestock Consulting, din SUA.

Hrănirea vacilor cu dulciuri a devenit o practică tot mai populară concomitent cu majorarea preţului la porumb, dublu în prezent faţă de 2009. Avansul cotaţiei porumbului a fost alimentată de cererea de etanol, combustibil subvenţionat în SUA, dar şi de seceta puternică din această vară.

Situaţia a determinat fermierii să intre pe piaţa „dubioasă” a produselor care nu pot fi consumate de populaţie, dar pot fi transformate hrană pentru animale, potrivit CNN.

În timp ce porumbul se vinde la circa 315 dolari pe tonă, o cantitate similară de topping pentru îngheţată poate fi cumpărată şi la 160 de dolari.

„Odată cu avansul preţului porumbului, fermierii şi-au vândut vacile şi porcii sau au găsit surse alternative de furaje”, a afirmat Mike Yoder, un fermier din Middlebury, statul Indiana.

El îşi hrăneşte cele 400 de vaci cu bomboane sparte, praf pentru ciocolată fierbinte, fursecuri rupte, cereale pentru micul dejun, coacăze uscate, coji de portocale şi topping pentru îngheţată, amestecate în furaje radiţionale, precum fânul.

Fermierul afirmă că verifică săptămânal meniul cu un nutriţionist pentru animale, care i-a recomandat să limiteze la 3% cantitatea de dulciuri din dieta vacilor. Zahărul din toping-ul pentru îngheţată pare să crească producţia de lapte.

Zahărul ajută, de asemenea, la îngrăşarea bovinelor, afirmă nutriţionistul Chuck Hurst, de la compania Nutritech, din Carmen, statul Idaho. Nu există efecte adverse asupra animalelor sau oamenilor care consumă carnea ori laptele, a spus el, adăugând că zahărul din dulciuri asigură „aceeaşi energie precum porumbul”.

Fermierii îşi hrănesc vacile cu multe alte produse secundare, care nu pot fi utilizate pentru consumul oamenilor, afirmă Hurst.

Crescătorii de bovine cumpără furaje de la brokeri, care oferă o gamă largă de produse secundare, între care suc de cireşe, hrană pentru peşti, unt de arahide, umplutură din fructe sau cereale rămase din procesul de producţie al distileriilor.

Cererea ridicată conduce, însă, la creşterea preţurilor dulciurilor folosite de fermieri la preparaerea furajelor, scrie CNN. Astfel, preţul topping-ului pentru îngheţată a urcat de la circa 160 de dolari pe tonă până la aproximativ 240 de dolari pe tonă.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...