Fermierii primesc de la 750 de lei la 1.000 de lei lunar, de la stat, pentru fiecare tânăr cu studii în domeniul agricol angajat – proiect

Fermierii care angajează tineri cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară beneficiază de un sprijin financiar lunar de 1.000 de lei pentru fiecare persoană angajată. De asemenea, fermierii primesc de la stat 750 lei fiecare persoană cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare, şi 500 lei pentru persoanele fără studii, potrivit unui proiect de Hotărâre, scrie Agerpres. 
Economica.net - Dum, 10 mart. 2019, 12:21
Fermierii primesc de la 750 de lei la 1.000 de lei lunar, de la stat, pentru fiecare tânăr cu studii în domeniul agricol angajat - proiect

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) alocă în acest an 30 de milioane de lei pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară, bani care vor fi utilizaţi pentru acordarea unor facilităţi fiscale atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, conform proiectului de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018, scrie Agerpres.

„Prin Legea nr. 336/2018 a fost adoptat Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară. Scopul acestui Program îl constituie crearea de noi locuri de muncă, reprezentând un instrument activ în vederea atragerii tinerilor către munca în agricultură, acvacultură şi industria alimentară. Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni”, se arată în proiectul de Hotărâre, publicat pe site-ul MADR.

Potrivit proiectului, tinerii beneficiari ai Programului trebuie să aibă studii de specialitate în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare, conform codurilor COR.

„Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligaţia de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, tânărul beneficiar al Programului care a fost angajat în condiţiile prezentei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut, stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul Programului”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, programul va contribui la creşterea forţei de muncă în agricultură, acvacultură şi industria alimentară cu aproximativ 3.000 persoane, pentru anul 2019, tineri beneficiari ai programului cu studii superioare, cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare şi fără studii, contribuind la creşterea gradului de profesionalizare şi reîntinerire a forţei de muncă precum şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor din mediul rural.

„Valoarea Programului corespunzătoare anului 2019, este de 30.000 mii lei în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, urmând ca valoarea aferentă anului 2020 să se aprobe prin hotărâre a Guvernului, în limita prevederilor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale cu această destinaţie”, se precizează în proiectul de Hotărâre.

Înscrierea în Program se face până la data de 31 decembrie 2020.

România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările Uniunii Europene, însă se confruntă cu un randament scăzut al producţiei din cauza mai multor factori, între care cel mai important este criza forţei de muncă.

Potrivit Eurostat, în România forţa de muncă ocupată în agricultură este de 1,6 milioane de persoane, ocupând locul al doilea după Polonia. Cu toate acestea, 85% din totalul forţei de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă, conform notei de fundamentare a proiectului.

„În prezent, nu există un statut profesional clar definit al agricultorului, ceea ce are implicaţii puternice pe plan fiscal şi cel al asigurărilor sociale şi asistenţei de sănătate. Confruntat cu o rată a sărăciei deosebit de ridicată, de peste 54%, mediul rural nu deţine elementele de atractivitate necesare pentru menţinerea tinerilor la sat, fapt ce a condus la îmbătrânirea populaţiei ocupate în agricultură şi implicit la o criză a forţei de muncă ocupate în sectorul rural. Cauzele principale care au determinat această criză a forţei de muncă ocupate în sectorul rural ţin de politica statului privind promovarea unor măsuri atractive pentru întoarcerea tinerilor la sat, creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă din domeniul rural, evitarea migraţiei şi consolidarea durabilă a exploataţiilor care funcţionează în acest sector”, consemnează nota de fundamentare.

Una dintre aceste cauze este fiscalitatea ridicată cu care se confruntă angajatorii din mediul rural, raportată la specificul sectorului agricol, la costul forţei de muncă raportat la costul de producţie şi la pregătirea profesională a angajaţilor.

Legea nr. 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară a fost adoptată pe 21 noiembrie 2019 de către Camera Deputaţilor, la iniţiativa unor parlamentari PSD.

Legea prevede derularea programului pe perioada 2018-2020, prin acordarea unor facilităţi fiscale, atât pentru angajator cât şi pentru angajat, cu scopul de a se crea noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe evitarea migraţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...