Fermierii români au dat drumul grâului pe piețele internaționale. Momentan suntem cel mai mare exportator din UE

În primele două luni ale acesti an comercial, care a început în iulie, România a livrat în afara spațiului comunitar 1,26 milioane de tone de grâu, puțin peste cantitățile exportate în aceeași peroadă a anului trecut. Suntem momentan lider de piață, în contextul în care Franța, cel mai mare exportator al ultimilor ani, a livrat doar 765.000 de tone. Importurile sunt mai mici decât aul trecut.
Alina Stanciu - Dum, 03 sept. 2023, 21:45
Fermierii români au dat drumul grâului pe piețele internaționale. Momentan suntem cel mai mare exportator din UE

Peste 20% din grâul comun care a plecat din Europa în primele două luni ale acestui an comercial ( 1.07-27.08) este originar din România, fermierii locali fiind momentan lideri de piață pe acest segment cu livrări de 1,26 milioane de tone, înaintea Poloniei, care a livrat peste 927.000 de tone, a Bulgariei care a exportat peste 877.000 de tone și a Franței – 765.600 tone, potrivit datelor Comisiei Europene analizate de Economica.

Spre exemplu, potrivit datelor Grain Trade, într-o licitație din data de 2 august, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc de la traderul internațional Viterra la un preț de  262.05 dolari tona C&F(preț și navlu).

Ulterior, într-o licitație din 22 august, Egiptul a cumpărat alte 60.000 de tone din cel mai ieftin grâu românesc de la Agro Chirnogi, cu livrare în perioada 5-20 octombrie și plată imediată. Prețul a fost, potrivit UkrAgroConsult, de  256 dolari tona preț FOB + 14,25 dolari /tona costul de transport, adică în total 270,25 dolari tona C&F (preț și navlu), cu 3% sub prețul de achiziție al grâului rusesc la licitația din 8 august, care a fost de 278,5 dolari C&F, cu plata în 180 de zile.

Nu în ultimul rând, o altă cantitate de 120.000 de tone de grâu din România va  pleca în Egipt între 25 octombrie – 10 noiembrie în urma unei achiziții a GASC din data de 29 august. Aceasta cantitate nu este inclusă în statistica Comisiei care include date până la data de 27 august.

Grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ la licitaţie, de 261 dolari /tonă FOB (free on board), iar traderii spun că plafonul neoficial de preţ stabilit de Rusia face grâul rusesc mai puţin competitiv. Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni.

Exporturile din primele două luni ale lui 2023 sunt similare cu cele din aceeași perioadă a anului trecut când au plecat peste granițele UE 1,25 milioane de tone. În anual comercial 2021/2022, exporturile din primele două luni ale anului comercial au fost ceva mai mari de 1,7 milioane de tone.

Importurile scad

Cât despre importuri, acestea au scăzut și ca urmare a interdicțiilor impuse exporturilor ucrainene  și care sunt valabile până în data de 15 septembrie. Astfel, în perioaa analizată, România a importat aproximativ 59.500 de tone de grâu comun, cu aproximativ 60% mai puțin decât în perioada similară a anului comercial trecut când s-au importa 148. 000 de tone, din care aproximativ 92.000 de tone din Ucraina.

În primele două luni din anul comercial 2021-2022, importurile României de grâu comun au fost de 2.800 de tone, Ucraina nefiind pe lista exportatorilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...