Fermierii români au solicitat fonduri europene de 330 de milioane de euro pentru investiţii în exploataţii agricole

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit aproximativ 740 de proiecte de finanţare pentru investiţii în exploataţii agricole, în perioada 15 decembrie 2016 - 28 februarie 2017, valoarea acestora depăşind 330 de milioane de euro, a anunţat, joi, AFIR.
Economica.net - joi, 02 mart. 2017, 09:25
Fermierii români au solicitat fonduri europene de 330 de milioane de euro pentru investiţii în exploataţii agricole

Proiectele de investiţii au fost depuse pe submăsura 4.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2014 – 2020 (PNDR 2020), iar sesiunea de primire a proiectelor s-a încheiat înainte de termenul limită deoarece s-a atins, şi chiar depăşit, plafonul de 200%, respectiv 300 milioane de euro din alocarea stabilită de 150 milioane de euro, se arată într-un comunicat al AFIR.

Potrivit sursei citate, în data de 28 februarie 2017, s-a încheiat şi sesiunea de primire a proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă din PNDR 2020 pentru submăsurile dedicate cooperării orizontale şi verticale între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol (submăsura 16.4) şi pomicol (submăsura 16.4a), dar şi investiţiilor în exploataţiile agricole (submăsura 4.1).

‘De la deschiderea sesiunii, în data de 16 decembrie 2016, au fost depuse pentru finanţare 52 de proiecte de investiţii prin submăsura (sM) 16.4 ‘Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol’. Fondurile nerambursabile solicitate on-line prin sM 16.4 sunt în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. De asemenea, prin intermediul sM 16.4a ‘Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol’, AFIR a primit 14 solicitări de finanţare în valoare de peste 1,3 milioane de euro’, precizează AFIR.

Alocarea bugetară pentru sesiunea desfăşurată în intervalul 16 decembrie 2016 – 28 februarie 2017 a fost de 4 milioane de euro pentru ambele submăsuri de finanţare (sM 16.4 şi sM 16.4a).

În schimb, sesiunea de primire a proiectelor în cadrul Schemei pentru micii fermieri (sM 6.5) rămâne însă activă până la data de 15 mai 2017, ora 16:00, iar alocarea bugetară stabilită pentru această submăsura este de 112,3 milioane de euro.

Prin sM 6.5 se încurajează comasarea terenurilor agricole pentru creşterea productivităţii sectorului agricol.

Potrivit AFIR, consolidarea exploataţiilor agricole va permite accesul la finanţări europene pentru investiţii mai multor solicitanţi şi, totodată, va asigura un venit mai mare micilor fermieri care îşi transferă exploataţia.

Nu în ultimul rând, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile din arealul ITI (Investiţii Teritoriale Integrate) Delta Dunării, au la dispoziţie alocări distincte în valoare totală de peste 19 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor de investiţii prin submăsurile 4.2 ‘Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole’, 4.2a ‘Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor pomicole’ ?i 6.1 ‘Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri’ din PNDR 2020.

Sesiunea de primire a proiectelor de finanţare pentru zona ITI Delta Dunării se desfăşoară în perioada 13 februarie – 12 noiembrie 2017, ora 16:00.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, destinat dezvoltării agriculturii şi mediului rural din România, cuprinde 15 măsuri de finanţare şi are alocat un buget în valoare de 9,85 miliarde de euro, din care puţin peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar diferenţa din contribuţia naţională.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...