1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Fermierii ucraineni vor putea să cumpere terenuri agricole începând din 2020

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi premierul Oleksii Honcearuk au anunţat joi că intenţionează să permită, începând din 2020, vânzarea de terenuri agricole către cetăţenii ucraineni, în pofida faptului că opinia publică este defavorabilă la ideea vânzării unora din cele mai bune terenuri agricole din lume, transmite AFP.

19 sep, 2019 | Agerpres

"Modelul pe care îl avem în vedere în prezent prevede o deschiderea pieţei terenurilor agricole începând cu 1 octombrie 2020. Desigur, vom garanta că cei care în prezent au o contract de închiriere să aibă drept de preemţiune la achiziţionarea terenului. Acest lucru este absolut necesar. Nu vrem ca cei care cultivă terenul să piardă oportunitatea de a-l cultiva în continuare", a declarat permierul Oleksii Honcearuk.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că "doar cetăţenii ucraineni sau companiile ucrainene" vor putea vinde sau achiziţiona terenuri agricole. "Terenurile noastre aparţin ucrainenilor. Modelul pe care îl propunem împreună cu guvernul prevede că numai cetăţenii sau companiile ucrainene pot achiziţiona sau vinde terenurilor", a precizat Zelenski.

Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie, un procent cuprins între jumătate şi două treimi dintre ucraineni se opun ideii vânzărilor terenurilor agricole.

Botezată odinioară "grânarul Europei", Ucraina dispune de o suprafaţă de 32,5 milioane hectare de teren arabil aproape dublu decât Franţa, iar aceste terenuri se numără printre cele mai fertile din lume.

În prezent, terenurile agricole din Ucraina sunt disponibile doar spre închiriere, ceea ce frânează investiţiile în sectorul agricol, devenit în ultimii ani unul din motoarele economiei ucrainene, generând 15% din Produsul Intern Brut şi 40% din exporturi.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deschiderea pieţei terenurilor agricole ar putea contribui la o creştere suplimentară a PIB-ului de ordinul a 2% timp de mai mulţi ani în această ţara care în prezent este una din cele mai sărace din Europa.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO