Fiat a obţinut un profit peste aşteptări în trimestrul patru

Fiat a raportat miercuri un profit peste aşteptări pentru ultimul trimestru al anului trecut, datorită reducerii pierderilor în Europa şi a cererii mari pentru camionete Ram în Statele Unite, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 17:31
Fiat a obţinut un profit peste aşteptări în trimestrul patru

Profitul înainte de deducerea dobânzilor, taxelor şi elementelor excepţionale (trading profit) a urcat cu 29%, la 987 milioane de euro, de la 765 milioane de euro în urmă cu un an. Analiştii anticipau un profit de 941 milioane de euro.

Pierderile din Europa s-au redus aproape la jumătate, la 121 milioane de euro.

În 2012, Fiat, care deţine compania americană Chrysler, a obţinut un profit în creştere cu 18%, la 3,8 miliarde de euro, la venituri în urcare cu 12%, la 84 miliarde de euro.

Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, a menţinut pentru 2013 o ţintă de profit de 4,5 miliarde de euro. El a declarat anterior publicării rezultatelor că nu anticipează înrăutăţirea performanţelor din Europa ale grupului, în acest an.

Marchione mizează pe vânzările din Statele Unite pentru compensarea declinului pieţei europene, unde Fiat a înregistrat pe ansamblul anului trecut pierderi de 704 milioane de euro.

„Rezultatele din 2012 au confirmat aşteptările, fiind uşor mai bune în Europa, unde anticipam pierderi de 800 de milioane de euro”, a declarat Hans-Peter Wodniok, analist la firma Fairesearch în Kronberg, Germania.

Chrysler a raportat o creştere de 68% a profitului net în trimestrul al patrulea, la 378 milioane de dolari. Vânzările Chrysler pe piaţa americană au crescut în ultimele 33 de luni. În 2012, vânzările Chrysler au avansat cu 21%, la 1,65 milioane de unităţi, susţinute de o creştere de 20% a livrărilor de camionete Ram. Modelul Ram 1500 a câştigat în această lună titlul de Camioneta Anului în America de Nord.

Fiat vrea să redreseze operaţiunile europene înainte de a finaliza fuziunea cu Chrysler, la care deţine o participaţie de 58,5%. Planul de redresare din Europa, unde cererea este în scădere de şase ani, prevede lansarea a 16 noi modele de vehicule de lux, între care primul SUV Alfa Romeo, un Jeep şi şase modele la divizia Maserati.

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...