Fiat a reluat discuţiile pentru preluarea integrală a Chrysler, în disputa îndelungată cu sindicatul

Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, a reluat negocierile cu sindicatul United Auto Workers pentru preluarea integrală a Chrysler, disputa privind valoarea pachetului de 41,5% din titluri deţinut de organizaţie continuând la mai bine de patru ani de la bailout-ul companiei americane.
Economica.net - Dum, 22 dec. 2013, 13:53
Fiat a reluat discuţiile pentru preluarea integrală a Chrysler, în disputa îndelungată cu sindicatul

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că o echipă de directori executivi ai Fiat s-au întâlnit în utlimele zile cu reprezentanţi ai trustului de asigurări medicale al angajaţilor Chrysler ieşiţi la pensie şi reprezentaţi de United Auto Workers, unul dintre cele mai influente sindicate din SUA.

Trustul a respins recent cea mai generoasă ofertă prezentată până acum de Fiat pentru preluarea integrală a Chrysler, au adăugat sursele citate.

„Marchionne are nevoie de o înţelegere pentru a evita o ofertă publică iniţială a Chrysler, care ar putea conduce la creşterea preţului plătit de Fiat. Investitorii ar saluta un compromis între revendicările sindicatului şi oferta Fiat”, comentează pentru Bloomberg un analist italian.

În urma disputei îndelungate privind valoarea participaţiei deţinute de sindicat la Chrysler, Fiat va fi nevoită în final să listeze compania americană la bursă. Grupul italian a reuşit să amâne până anul viitor operaţiunea.

Acţiunile Fiat au închis vineri la Milao în urcare cu 1,5%, la 5,6 euro, şi înregistrează un avans de 48% de la începutul acestui an. Producătorul italian de automobile are astfel o capitalizare de piaţă de 7 miliarde euro.

Analiştii financiari contractaţi pentru listarea Chrysler au vorbit despre o valoare de piaţă de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru compania americană, au declarat în luna noiembrie suse apropiate situaţiei.

Pe baza acestei evaluări, Fiat a făcut o ofertă de aproximativ 4,2 miliarde de dolari pentru pachetul de 41,5%, însă sindicatul cere vehement cel puţin 5 miliarde de dolari, a spus una dintre surse.

În pofida divergenţelor, negocierile progresează, având în vedere că distanţa dintre oferta Fiat şi suma cerută de sindicat a scăzut de la peste 1 miliard de dolari.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Fiat şi Chrysler au refuzat să facă comentarii cu privire la evoluţia discuţiilor.

Marchionne, de asemenea director general la Chrysler, vrea o fuziune între cele două companii pentru a consolida poziţia alianţei în raport cu rivali mai mari, precum General Motors şi Volkswagen.

De asemenea, Fiat vrea să utilizeze rezervele considerabile de numerar ale Chrysler pentru a finanţa strategia de restructurare a operaţiunilor din Europa, unde compania italiană merge în pierdere, cu o cotă de piaţă în scădere.

Fiat a salvat Chrysler din faliment în anul 2009, oferind companiei americane un bailout un shimbul căruia grupul italian a dobândit 58,5% din acţiuni.

Contractele dintre părţile implicate garantează pentu Fiat prima opţiune la preluarea acţiunilor aflate în proprietatea sindicatului, la un preţ de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...