Fiat Chrysler Automobiles și PSA Group au încheiat fuziunea în noul grup auto, Stellantis

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și Peugeot Citroen (PSA) au fuzionat oficial sâmbătă și au devenit Stellantis, companie de circa 52 de miliarde de dolari. Fuziunea va crea un grup auto cu vânzări anuale combinate de aproximativ 8,1 milioane de vehicule și, probabil, cu resurse suficiente pentru a finanța trecerea la electric și pentru a concura rivalii de la Toyota sau Volkswagen Group.
Economica.net - lun, 18 ian. 2021, 17:59
Fiat Chrysler Automobiles și PSA Group au încheiat fuziunea în noul grup auto, Stellantis

„Fuziunea dintre Peugeot S.A. și Fiat Chrysler Automobiles N.V. care va conduce calea către crearea Stellantis N.V. a devenit efectivă astăzi”, anunțat cei doi producători de automobile într-un comunicat. Tot sâmbătă, a fost numit Consiliul de Administrație al Stellantis și a intrat în vigoare actul constitutiv al companiei.

Consiliul Director al constructorului Stellantis este format din doi directori executivi, John Elkann (Președinte) și Carlos Tavares (CEO), alături de cei nouă directori: Robert Peugeot (vice-președinte), Henri de Castries (director independent senior, în calitate de Președinte al Camerei rteprezentanților, conform legislației Țărilor de Jos), Andrea Agnelli, Fiona Clare Cicconi, Nicolas Dufourcq, Ann Frances Godbehere, Wan Ling Martello, Jacques de Saint-Exupéry și Kevin Scott.

Consiliul Director al Stellantis a numit astăzi și o comisie de audit, un comitet de remunerare, precum și un comitet de guvernanță și sustenabilitate, compuse din următorii membri: comisia de audit: Ann Godbehere (președinte), Wan Ling Martello și Henri De Castries; comitetul de remunerare: Wan Ling Martello (președinte), Andrea Agnelli, Henri De Castries, Fiona Cicconi și Robert Peugeot; comitetul de guvernanță și sustenabilitate: Henri De Castries (președinte), Andrea Agnelli, Fiona Cicconi, Nicolas Dufourcq și Kevin Scott.

A durat peste un an ca producătorii auto italo-americani și francezi să finalizeze acordul, timp în care economia globală a fost dată peste cap de pandemia COVID-19, amplificând problemele din piață. 

Citește și: Vaccinare anticovid: lista întrebărilor la care vor răspunde oamenii care vor să se vaccineze; cum decurge vaccinarea, pas cu pas

Acțiunile din Stellantis vor începe tranzacționarea la Milano și Paris, luni și la New York, marți. Analiștii și investitorii își îndreaptă atenția asupra modului în care CEO-ul Carlos Tavares intenționează să abordeze provocările cu care se confruntă grupul – de la capacitatea de producție în exces până la o performanță lamentabilă în China.

La fel ca toți producătorii auto mondiali, Stellantis trebuie să investească miliarde de euro în anii următori pentru a-și transforma gama de vehicule pentru epoca electrică, sunt și alte sarcini presante se planifică, precum raționalizarea imensului său imperiu global și abordarea supracapacității masive.

Citește și: O dispută pe care o vor câștiga clienții. Mașini electrice sau mașini pe hidrogen

De altfel, potrivit CEO-ul FCA, Mike Manley, care va conduce operațiunile nord-americane ale Stellantis, circa 40% dintre sinergiile așteptate ale producătorului de autovehicule vor proveni din convergența platformelor și a grupurilor de propulsie și din optimizarea investițiilor în cercetare și dezvoltare, 35% din economii la achiziții și alte 7% din economii la operațiuni de vânzare și cheltuieli generale.

Conform vânzărilor din 2019, Stellantis este a patra companie auto din lume, după VW, Toyota și General Motors.

Te-ar mai putea interesa și
IBM Cloud Satellite adaugă un nou nivel de securizare
IBM Cloud Satellite adaugă un nou nivel de securizare
IBM a anunțat că serviciile sale de cloud hibrid sunt acum disponibile în orice mediu – pe orice cloud, la fața locului sau la marginea rețelei (Edge), prin IBM Cloud Satellite. Disponibil...
1,7 tone de chiștoace de tutun au fost colectate și valorificate energetic în 2020
1,7 tone de chiștoace de tutun au fost colectate și valorificate energetic în 2020
1,7 tone de chiștoace au fost colectate selectiv și valorificate energetic în București, Constanța și Iași de la debutul ...
Jumătate dintre români şi-ar dori să treacă la o maşină hibrid sau electrică, în viitor – studiu
Jumătate dintre români şi-ar dori să treacă la o maşină hibrid sau electrică, în viitor – studiu
Jumătate dintre români (51%) şi-ar dori să treacă în viitor de la o maşină convenţională la una hibrid, în timp ...
Suntem primii în Europa la dorinţa de a economisi: Opt din zece români vor să pună deoparte mai mulţi bani
Suntem primii în Europa la dorinţa de a economisi: Opt din zece români vor să pună deoparte mai mulţi bani
Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulţi bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului ...