Fiat neagă fuziunea cu Opel şi Peugeot-Citroen

Sergio Marchionne, şeful alianţei Fiat-Chrysler, a redus semnificativ ţintele de performanţă pentru următorii doi ani, din cauza declinului din Europa, şi a negat informaţiile din presă care susţineau că a propus fuziunea General Motors şi PSA Peugeot Citroen, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 31 oct. 2012, 08:21
Fiat neagă fuziunea cu Opel şi Peugeot-Citroen

Situaţia dificilă de pe piaţa auto europeană l-a forţat pe Marchionne să se concentreze pe consolidarea operaţiunilor Fiat în Europa, în loc să achiziţioneze mai multe acţiuni ale producătorului auto american Chrysler Group LLC, unde Fiat deţine o participaţie de 58,5%, scrie Agerpres.

Şeful alianţei Fiat-Chrysler şi-a reafirmat intenţia de a realiza o fuziune între cei doi producători auto până în 2014 şi 2015, dar a afirmat că Europa va rămâne centrul preocupărilor sale.

‘Obiectivul nostru de bază în acest moment este rezolvarea situaţiei din Europa’, le-a declarat reporterilor Marchionne. Acesta a explicat că se aşteaptă acum la un profit din tranzacţionare în 2014 între 4,7 şi 5,2 miliarde de euro, în scădere faţă de estimarea anterioară, de 7,5 miliarde de euro. Datoria industrială netă în 2012 ar putea ajunge la 6,5 miliarde de euro, cu un miliard de euro mai mult decât prognoza anterioară.

De asemenea, Fiat se aşteaptă să vândă 4,6-4,8 milioane de vehicule în 2014 şi nu 6 milioane, cât estima anterior. De asemenea compania a dat asigurări că nu va închide fabrici în Europa, aşa cum au anunţat alţi producători auto.

Marţi, surse anonime au declarat pentru Bloomberg că Sergio Marchione a propus fuziunea grupului Fiat cu PSA Peugeot Citroen şi Opel (divizie a General Motors), pentru a înfiinţa un producător auto care să depăşească Volkswagen, cea mai mare companie auto din Europa.

‘Nu sunt persoana care să vorbească cu Opel despre orice. Nu am mai avut discuţii din 2009’, le-a declarat reporterilor şeful alianţei Fiat-Chrysler.

Şi producătorul auto american Ford a anunţat marţi că în Europa a pierdut 468 milioane de dolari, deoarece vânzările sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani. În următorii doi ani compania americană se aşteaptă să înregistreze pierderi în Europa de cel puţin 3 miliarde de dolari, din care 1,5 miliarde de dolari în 2012.

Ford Motor a prezentat săptămâna trecută un plan de restructurare a operaţiunilor sale din Europa, unde grupul estimează că va înregistra pierderi de peste 1,5 miliarde de dolari în acest an. În total, Ford va elimina 13% din efectivele sale în Europa şi va închide trei uzine din regiune – una din Belgia şi două din Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...