Fiat s-ar putea lista la bursa din New York după fuziunea cu Chrysler

Fiat ar putea decide să îşi listeze acţiunile la bursa din New York, după fuziunea cu Chrysler Group, iar bursa din Milano să rămână doar piaţă secundară pentru grupul italian, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 18:27
Fiat s-ar putea lista la bursa din New York după fuziunea cu Chrysler

Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, evaluează listarea principală a acţiunilor grupului la New York, în condiţiile în care centrul de venituri şi profit al producătorului auto se mută în Statele Unite, au spus sursele.

Un reprezentant al grupului Fiat a refuzat să comenteze.

Acţiunile Fiat ar putea rămâne la bursa din Milano, ca piaţă secundară, a spus o altă sursă.

Decizia finală nu a fost luată încă, fiind analizate şi alte opţiuni, dar mişcarea ar avea un puternic caracter politic şi simbolic pentru Italia împovărată de datorii, care încearcă să întrerupă cercul recesiunilor.

Marchionne, care conduce atât Fiat cât şi Chrysler, vrea să fuzioneze cele două companii, astfel încât grupul nou format să concureze General Motors şi Volkswagen.

Fiat urmează să cumpere integral Chrysler după ce a acumulat o participaţie de 58,5% la compania americană, de când a obţinut controlul asupra acesteia în 2009.

„Listarea Fiat-Chrysler la New York este justificată. Costurile de refinanţare sunt mai mici şi nu depind atât de mult de costurile obligaţiunilor suverane”, a declarat Erich Hauser, analist la Credit Suisse în Londra.

Chrysler a devenit o fabrică de bani pentru Fiat, care încearcă să elimine pierderile din Europa. Anul trecut, Fiat a înregistrat pierderi de 700 de milioane de euro din operaţiunile europene. În 2012, Fiat a generat 75% din profitul operaţional în America de Nord.

„Italia şi Torino trebuie să înţeleagă că Fiat, aşa cum îl ştiam noi, nu mai există. Cea mai mare piaţă a producătorului auto este SUA, aşa că nu m-ar surprinde dacă Marchionne va alege bursa din New York”, a spus Giuseppe Berta, specialist în istoria Fiat şi profesor de economie la Universitatea Bocconi în Milano.

Marchionne a declarat în mod clar că listarea la bursa americană este o opţiune pentru îmbunătăţirea accesului investitorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Romtextil S.A. în valoare de peste jumătate de milion......
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...