Fiat s-ar putea lista la bursa din New York după fuziunea cu Chrysler

Fiat ar putea decide să îşi listeze acţiunile la bursa din New York, după fuziunea cu Chrysler Group, iar bursa din Milano să rămână doar piaţă secundară pentru grupul italian, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 24 apr. 2013, 18:27
Fiat s-ar putea lista la bursa din New York după fuziunea cu Chrysler

Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, evaluează listarea principală a acţiunilor grupului la New York, în condiţiile în care centrul de venituri şi profit al producătorului auto se mută în Statele Unite, au spus sursele.

Un reprezentant al grupului Fiat a refuzat să comenteze.

Acţiunile Fiat ar putea rămâne la bursa din Milano, ca piaţă secundară, a spus o altă sursă.

Decizia finală nu a fost luată încă, fiind analizate şi alte opţiuni, dar mişcarea ar avea un puternic caracter politic şi simbolic pentru Italia împovărată de datorii, care încearcă să întrerupă cercul recesiunilor.

Marchionne, care conduce atât Fiat cât şi Chrysler, vrea să fuzioneze cele două companii, astfel încât grupul nou format să concureze General Motors şi Volkswagen.

Fiat urmează să cumpere integral Chrysler după ce a acumulat o participaţie de 58,5% la compania americană, de când a obţinut controlul asupra acesteia în 2009.

„Listarea Fiat-Chrysler la New York este justificată. Costurile de refinanţare sunt mai mici şi nu depind atât de mult de costurile obligaţiunilor suverane”, a declarat Erich Hauser, analist la Credit Suisse în Londra.

Chrysler a devenit o fabrică de bani pentru Fiat, care încearcă să elimine pierderile din Europa. Anul trecut, Fiat a înregistrat pierderi de 700 de milioane de euro din operaţiunile europene. În 2012, Fiat a generat 75% din profitul operaţional în America de Nord.

„Italia şi Torino trebuie să înţeleagă că Fiat, aşa cum îl ştiam noi, nu mai există. Cea mai mare piaţă a producătorului auto este SUA, aşa că nu m-ar surprinde dacă Marchionne va alege bursa din New York”, a spus Giuseppe Berta, specialist în istoria Fiat şi profesor de economie la Universitatea Bocconi în Milano.

Marchionne a declarat în mod clar că listarea la bursa americană este o opţiune pentru îmbunătăţirea accesului investitorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, Dubai, Roma, Tel Aviv, Sydney și București
De Ziua Națională, Nordis Group pune imagini cu România pe ecrane din cele mai mari orașe ale lumii: New York, Londra, ...
Nordis Group, dezvoltator de ansambluri hoteliere și rezidențiale premium, aduce România în lumina reflectoarelor pe ...