Fiat şi Mazda vor colabora pentru noi versiuni ale modelelor Alfa Romeo Spider şi MX-5

Fiat şi Mazda vor colabora la fabricarea unor noi versiuni ale celor mai renumite automobile sport din portofoliul lor, Alfa Romeo Spider şi MX-5, prin care vor putea să reducă cheltuielile şi să formeze, posibil, o alianţă mai strânsă în viitor, au anunţat miercuri cele două companii.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 15:55
Fiat şi Mazda vor colabora pentru noi versiuni ale modelelor Alfa Romeo Spider şi MX-5

Parteneriatul nu va include un schimb de acţiuni, dar va consta în partajarea costurilor de cercetare şi dezvoltare şi va permite menţinerea preţurilor la un nivel competitiv, pe o piaţă dificilă, relatează Reuters.

„Proiectul în sine este doar un început. Deschide calea de comunicare între două companii care nu au mai lucrat împreună. Astăzi afirmă că vor explora colaborarea în Europa, dar întotdeauna există loc de mai mult, inclusiv în Statele Unite”, a declarat Tatsuo Yoshida, analist în domeniul auto la UBS.

Noile automobile vor fi construite pe platformă Mazda cu tracţiune pe spate şi vor fi produse la o fabrică Mazda din Hiroshima, Japonia.

Noua versiune a automobilului Alfa Spider, renumit pentru rolul avut în filmul „The Graduate” (Absolventul n.r.) din 1967, va fi fabricată din 2015 şi va fi proiectată de Fiat, astfel că motorul şi designul vor aparţine mai degrabă Alfa Romeo decât Mazda.

Alfa Romeo s-a retras din Statele Unite în 1995, dar este gata să revină la sfârşitul lui 2013, cu automobilul sport 4C.

Unii analişti se aşteaptă că noua versiune a Spider va propulsa Alfa Romeo în SUA, cea mai mare piaţă a automobilelor sport cu două locuri, şi va aduce vânzări de circa 20.000 de unităţi pe an.

„Pe parcurs, dacă partajarea platformelor şi motoarelor va decurge bine, este posibilă extinderea treptată. Acordul cu Mazda arată că Fiat, între cei mai vulnerabili trei producători auto din Europa, are unul dintre cele mai clare programe pentru viitor”, a declarat Philippe Houchois, analist la UBS.

Fiat a construit deja automobilul compact 500 în colaborare cu Ka, al Ford Motor, Fiat Punto cu Opel Corsa şi Fiat Seidici cu un mini SUV al Suzuki Motor, împărţind costurile de investiţii de circa 1 miliard de euro necesare pentru dezvoltarea fiecărui automobil nou.

Modelul MX- 5, lansat de Mazda în 1989, este cel mai bine vândut automobil sport decapotabil cu două locuri din istorie, cu peste 900.000 de unităţi comercializate, potrivit ediţiei din 2011 a Guinness Book.

Mazda, al cincilea mare producător auto japonez, este însă izolat pe piaţa mondială a alianţelor auto.

Ford a deţinut o treime din acţiunile Mazda, în cadrul unei alianţe vechi de 31 de ani, dar grupul american a fost nevoit să vândă participaţia pentru a obţine lichidităţi, iar în prezent mai are 2% din acţiuni.

Fiat controlează 58,5% din acţiunile producătorului auto american Chrysler şi intenţionează să cumpere titlurile nedeţinute. În plus, grupul italian ar putea să îşi completeze, la un moment dat, prezenţa internaţională cu un partener asiatic, în pofida unui istoric problematic cu foşti asociaţi chinezi. În India, Fiat are un acord de producţie cu Tata Motors.

Acordul final între Fiat şi Mazda ar urma să fie perfectat în a doua jumătate a acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...