Fiat vrea să concureze Dacia

Fiat analizează lansarea unui brand low-cost care să concureze Dacia, iar dacă planul va fi aprobat automobilele vor fi construite în afara Europei pentru reducerea costurilor de producţie, a declarat directorul general al grupului italian, Sergio Marchionne, relatează Automotive News Europe.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 17:29
Fiat vrea să concureze Dacia

„Ne întrebăm dacă este loc pentru un brand low-cost precum Dacia în lumea Fiat”, a spus Marchionne.

Fiat dispune de capacitate de producţie excedentară la fabricile italiene, dar Marchionne a explicat că fabricarea în Italia a unei maşini care s-ar vinde în Europa cu 7.450 de euro nu ar fi profitabilă.

Şeful Fiat a arătat că Fiat analizează în prezent capacitatea de producţie a grupului în afara Europei, pentru a vedea dacă brandul low-cost ar fi viabil.

Fiat a analizat lansarea unui model low-cost în ultimii cinci ani, dar nu a concretizat proiectul întrucât conducerea s-a temut că planul de afaceri nu ar fi profitabil.

Între numele luate în considerate pentru brand a fost şi Innocenti, o marcă italiană cumpărată de Fiat în 1990. Alte opţiuni au fost o combinaţie de litere sau numere, legate de ideea unui produs cu elemente de bază, precum ABC sau 123.

Proiectul low-cost a revenit în discuţii în timp ce Fiat promovează o politică de concentrare pe vehiculele de lux, mai profitabile.

Şi alţi producători lansează sau se gândesc la modele ieftine, pentru a satisface cererea de pe pieţe emergente precum China şi India, sau cea pentru „maşini de criză” în Europa marcată de austeritate.

Nissan va comercializa marca revitalizată Datsun în Rusia, India şi Indonezia, din 2014.

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, a declarat luna trecută, la salonul auto de la Detroit, că o decizie privind lansarea unei maşini ieftine pentru pieţele emergente va fi luată în acest an. Potrivit unor surse, preţul maşinii va fi de 5.000-10.000 de euro, iar producţia ar putea avea loc în China.

În pofida preţului mic de retail, Dacia este o sursă importantă de venit pentru Renault. Morgan Stanley estimează că Dacia are o marjă operaţională de 9%, întâlnită mai mult la producătorii auto premium, se arată în articolul Automotive News Europe.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Datele companiei de cercetări de piață JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a devenit cel mai vândut vehicul din întreaga lume în primul trimestru al anului 2023. În același timp, o......
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitori imobiliar din România a intrat la apă în T1. CPI Property Group, deținută în proporție ...
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul ...
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...