”Fibra de aur a României” redevine de interes. Ministerul Agriculturi dă liber culturilor de cânepă

Românii ar putea cultiva cânepă ( Canabis sativa L) inclusiv în propriile gospodării, pe suprafeţe de până la 1.500 de metri pătraţi, potrivit unui proiect elaborat de către Ministerul Agriculturii. Măsura vine pentru a sprijini cultivarea acestei plante care aducea venituri importante României, odinioară al treilea producător din lume.
Alina Stanciu - joi, 21 apr. 2016, 10:39
”Fibra de aur a României” redevine de interes. Ministerul Agriculturi dă liber culturilor de cânepă

Ministerul Agriculturii redevine interesat de cânepă, cultură care aducea înainte de 1990 sume importante la bugetul statului român, al treilea cel mai mare producător la nivel mondial la acea vreme. Astfel, printr-un proiect de act normativ, Ministerul vrea să permită cultivarea plantelor de cânepă inclusiv în gospodăriile populaţiei, cu condiţia ca suprafaţa cultivată să fie de cel mult 15 ari, producţia să fie pentru uzul propriu al fermierului care trebuie să deţină terenul în proprietate  şi să depună o declaraţie pe propria răspundere prin care anunţă o astfel de cultură. 

„Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafața maximă de 15,00 ari pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți 3 componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării. Prevederile (menţionate mai sus n.red) se aplică terenurilor aflate în proprietate, declarația pe propria răspundere înlocuiește contractul de valorificare a producției”, se arată într-un proiect de act normativ.

Citeşte şi Românii cultivă plante psihotrope pe 770 de hectare

Totuşi, cultivarea plantelor de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa și mac Papaver somniferum L se vor afla sub controlul şi supravegherea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin structurile cu atribuții în inspecții tehnice. de asemenea, cultivatorii pot folosi numai seminţe din soiurile înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor şi hibrizilor de plante de cultură din România sau în Cataloagele Comune ale Uniunii Europene, produse de operatori economici înregistrați și autorizați de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin autoritățile oficiale desemnate.

Cultura trebuie autorizată

În ceea ce priveşte cânepa cultivată pentru producerea de tulpini, sămânţă, în cercetarea agricolă ori pentru producerea de sămânţă certificată, acest lucru se va putea face numai cu autorizarea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Totodată, cei care doresc să cultive mac Papaver somniferum L, pentru obținerea de semințe folosite în scop alimentar,  aceştia trebuie să obţină autorizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti.

„Desfăşurarea activităţilor de cultivare a plantelor, este interzisă fără autorizaţia eliberată de Ministerul Sănătăţii sau a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după caz, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.”, se mai menţionează în proiect.

Moartea şi reînvierea unei industrii

Până în 1990, România era a treia ţară producătoare de cânepă din lume, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 49.000 de hectare, dar includerea sa pe lista plantelor narcotice a limitat spre zero interesul producătorilor. Mai mult, fiind o cultură care necesită foarte multă muncă fizică, mulţi au fost descurajaţi să mai cultive. În 2010, spre exemplu, s-au cultivat cu cânepă doar 23 de hectare de teren, iara la nivelul lui 2014 suprafaţa cultivată era de peste 765 de hectare. Planta este însă de viitor pentru fermierii români, existând cerere mare la export. Producţiile la hectar sunt şi ele importante- de până la 3.000 de kg la hectar. „În ultimii ani a crescut atât suprafața cultivată cu cânepă cât și interesul producătorilor agricoli pentru această cultură. În același timp cânepa valorifică solurile mai putin productive iar cultura poate fi extinsă pe un
areal vast în ţara noastră, deoarece întâlneşte condiţii favorabile până la altitudini de peste 800
de metri, ceea ce implică şi un avantaj economic.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Cum poţi cultiva acum

În prezent pentru a cultiva cânepă producătorii agricoli trebuie să dețină contract de valorificare a producției. Deci cultivarea cânepei în sistem gospodăresc, pentru obținerea de produse necesare propriei gospodării și anume confecționarea de îmbrăcăminte naturală din in și cânepă, costume populare, covoare, vestimentație școlară, funii, nu este reglementată.

Cânepă cu fonduri Europene. Trebuie OUG

Potrivit notei de fundamentare,  România a notificat Comisia Europeană pentru a beneficia de scheme de sprijin cuplat la cânepa pentru ulei și fibre, pentru perioada 2015-2020 prin utilizarea fondurilor alocate pe aceste măsuri. Astfel, este nevoie ca modificările legislative să se face rapid, printr-o ordonanţă de urgenţă, având în vedere că termenul limită până la care fermierii pot obţine autorizaţii de cultivare este 10 mai 2016. De asemenea, aceştia trebuie să se încadreze şi în termenul de depunere a cererilor de plată.

„Pierderea sumelor pentru susținerea fermierilor români, poate avea consecințe nefavorabile atât pe plan economic cât și social prin pierderea subvențiilor acordate fermierilor; – neîncadrarea în perioada optimă de semănat a culturii conform tehnologiei de cultivare”, se mai arată în nota de fundamentare.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...